Crowdfunding maakt grote investeerders overbodig /6 reacties

Crowdfunding maakt grote investeerders overbodig

Steeds meer Nederlandse politici ontdekken het internet als manier om met hun (potentiële) kiezers in contact te komen. Zo hebben Wouter Bos en Rita Verdonk allebei een Hyves en houden steeds meer politici een eigen weblog bij. In de Verenigde Staten gebruiken de presidentskandidaten het internet niet alleen om zieltjes te winnen, maar ook om de campagnekas te spekken.

Crowdfunding

Nemen we een kijkje op Google, dan zien we ook dat veel andere non-profitorganisaties gebruik maken van fundraising via het internet en dat hen ook alle middelen geboden worden om dit te doen. Time.com meldt echter dat ook de ondernemer het internet heeft ontdekt om de kas te spekken.

“…crowdfunding websites seek to harness the enthusiasm–and pocket money–of virtual strangers…”

De manier waarop dit gebeurt verschilt in wezen niet zoveel van de manier waarop een Barack Obama dit doet. Social networking speelt ook hier een grote rol: meer ‘vrienden’ betekent mogelijk ook meer investeerders. Het grote voordeel van deze methode is dat men in principe niet zozeer investeerders achter zich krijgt die in een project stappen voor de winst, maar vooral vanwege de band die een investeerder heeft met dit project.

Deze manier van fundraising wordt daarom ook wel ‘crowdfunding’ genoemd en is in feite niets meer dan het genereren collectieve samenwerking, aandacht en vertrouwen (vaak op het internet) voor projecten of andere initiatieven met als doel om deze financieel te steunen. De kracht van crowdfunding zit hem vooral in een minder formele aanpak en het grote publiek dat men kan bereiken op deze manier.

Waar een startende ondernemer of kunstenaar zich normaal in allerlei bochten moet wringen om investeringen bij een bank of subsidies van de overhead moet krijgen, kan hij of zij nu via het internet geld proberen los te krijgen bij sympathisanten, waarbij het nog niet eens om grote bedragen hoeft te gaan.

Documentaires en mode

Schematisch overzicht hoe crowdfunding in zijn werk gaatTime noemt in haar artikel vooral gebieden als mode en kunst die garen spinnen bij crowdfunding. Zo heeft documentairemaakster Franny Armstrong meer dan $815.000 weten binnen te halen om fulltime te kunnen werken aan haar documentaire “The Age of Stupid” door mensen voor een inleg van $35 een vermelding op de bijbehorende website te geven. Meedelen in de eventuele winst kan vanaf een inleg van $5000. In de mode helpt een site als CatwalkGenius.com beginnende modeontwerpers aan een startkapitaal door leden te laten kiezen uit de ontwerpen die zij daarop tentoonspreiden.