Culinaire computer /reageer

Culinaire computer
  • door: Redactie Sync
    over: computer
    op: 12 november 2014
  • De nieuwste uitvinding van IBM is Chef Watson, een computer die zelf recepten kan bedenken

  • Naast koken kan de computer medische diagnoses stellen

Koks zijn vaak lang bezig om smaakcombinaties te maken en die te perfectioneren. Met de komst van Chef Watson zou dit wel eens voorgoed verleden tijd kunnen zijn. Chef Watson is namelijk de eerste computer die zelf recepten kan bedenken. Op het internet staat het vol met diverse recepten die door mensen zijn geplaatst, maar het bedenken van recepten konden eerder nog niet. Tot de komst van Chef Watson.

De Nederlander Marc Teerlink, Chief Business Strategist van de Watson Business Group (onderdeel van IBM) vertelt in een interview aan de Volkskrant: “Watson werkt met cognitieve technologie. Hierdoor kan Watson mensentaal begrijpen, verbanden leggen en bijleren. Watson begrijpt uit context wat mensen bedoelen.” Watson onderscheidt zich door meer te zijn dan een computer vol ingrediënten en recepten. Een gewone computer komt niet verder dan het herhalen van al bestaande recepten, maar Watson kan ze zelf bedenken. De computer heeft een database met menselijke smaakvoorkeuren, typeringen van landenkeukens en de wetenschap van ‘food pairing’. Bij food pairing worden combinaties gemaakt op basis van moleculaire (smaak)overeenkomsten. Watson combineert al deze gegevens en maakt er nieuwe en verrassende recepten van.

IBM Food Truck

In samenwerking met de koks van het New Yorkse Institute of Culinary Education (ICE) werd Watson ontwikkeld, om daarna uitgetest te worden door een IBM Food Truck. Met de food truck rijden koks rond om voor mensen hun favoriete recepten te bereiden. De eerste versies van Watson suggereerden voornamelijk combinaties van ingrediënten, zonder verdere bereidingsinformatie of de verhoudingen in een recept. In de Britse krant Times geeft chef-kok Michel Roux Junior zo’n recept van Watson: “In Zürich suggereerde Watson nog broccolisoep met mango, sinaasappelsap en cider. Ronduit afschuwelijk.” Watson leert snel bij en de nieuwste versie levert echte recepten af, compleet met de juiste volgorde van bereiding, kooktijden en hoeveelheden. Echt koken kan Watson natuurlijk niet, hoewel dat misschien nog maar een kwestie van tijd is.

Beroemde voorgangers van Chef Watson

IBM werd in 1997 beroemd met Deep Blue, een schaakcomputer die de toenmalige wereldkampioen schaken Gary Kasparov wist te verslaan. Eerder verwierf Watson al faam toen de computer in 2011 Jeopardy won, een Amerikaanse spelshow. Na het succes van Jeopardy ontwikkelden de experts achter Watson de slimme computer verder voor medische toepassingen. Watson werd ingezet om artsen te ondersteunen voor medische toepassingen. Zo assisteerde Watson artsen met het opstellen van behandelingsplannen en diagnoses. Doordat Watson snel en veel verschillende informatie kan verwerken, scheelt dit voor artsen die alle nieuwe medische literatuur nauwelijks kunnen verwerken. Artsen hoeven bij het zoeken naar een diagnose slechts symptomen en andere gerelateerde factoren in te voeren. Watson weet hier de belangrijkste informatie uit te halen, om vervolgens ook naar de ziektegeschiedenis van de patiënt te kijken. Hoewel Watson getypeerd wordt als een adviseur voor diagnoses en behandelingsexpert, heeft de slimme computer zelf nog geen diagnoses mogen stellen. Alle diagnoses die Watson tot nu toe gesteld heeft, waren voor patiënten die al reeds een diagnose van dokters hadden gehad.

Toekomst Chef Watson

IBM ziet grootse toepassingen voor Watson. Onlangs maakte het bedrijf bekend om 1 miljard dollar te investeren in Watson. Ook ziet IBM toekomst in apps met Watson, zowel voor de culinaire thuiskok als professionele koks. Teerlink ziet meer in de toekomst voor Chef Watson dan alleen het fabriceren van recepten: “We willen Watson ook inzetten om de voedselindustrie te helpen door producten te maken die lekker zijn maar ook gezond. Op die manier kan Watson ook een bijdrage leveren aan de strijd tegen obesitas.”

Het zou dus wel eens kunnen dat over een paar jaar Chef Watson de nieuwste recepten bedenkt. Toch zullen de koks niet zo snel uit de keuken verdwijnen. Alleen een kok kan controleren of het vlees goed gaar is en of de vis wel vers genoeg is. De slechtste kok kan bovendien het beste recept verpesten. Chef Watson is dus eigenlijk een geweldige souschef, die alles weet van alle keukens in de wereld.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.