Cyberpesten? Cave your trolls /1 reactie

Cyberpesten? Cave your trolls

Internet brengt het slechtste naar boven in sommige mensen. De relatieve anonimiteit en de eindeloze ruimte die het medium biedt, zet veel gebruikers aan tot eindeloze scheldpartijen en pesterijen.

Pestkoppen

Het respectabele tijdschrift New Scientist opende vorige maand een reactiepaneel op zijn site. Lezers kunnen nu direct op artikelen reageren.
Meteen doken de eerste pestkoppen op. Mensen die vanuit het niets vijandige, beledigende en onzinnige opmerkingen plaatsten. Online-redacteur en weblogger Michael Marshall kreeg de taak om de commentaren te modereren. Omdat hij beledigende berichten wiste, werd Marshall werd zelf ook uitgescholden op de site van zijn werkgever.
Een lezer noemde hem ‘a self-lobotomised liberal who can’t face the facts’ – vrij vertaald: een liberaal die een hersenoperatie bij zichzelf heeft uitgevoerd en de dingen nu niet meer zo scherp ziet. Aanleiding voor Marshall om het fenomeen schelden op internet eens nader te bestuderen.

Flamers en trollen

Op het weblog van de New Scientist gaat hij in op het onfatsoen van sommige lezers. Marshall schetst een interessant psychologisch profiel van ‘flamers’ en ‘trollen’, zoals online-kwelgeesten worden genoemd. De webredacteur denkt dat mensen op internet eerder beledigend en kwetsend zijn omdat ze er niet vanuitgaan dat ze serieus genomen worden. Daarom ‘maakt het niet uit’ wat ze zeggen en welke toon ze aanslaan.

Zelfmoord

Een online-omgeving leidt volgens Marshall ook sneller tot agressief gedrag omdat mensen elkaar niet kunnen zien. Er is geen echt persoonlijk contact. De afstand tussen mensen maakt dat ze hun individualiteit verliezen en zich eerder op een grove manier uitlaten. Omdat er geen ‘echte’ mensen in het spel zijn, is de kans op fysieke wraak ook klein. Het wegvallen van de kans op een pak slaag is voor sommige mensen ook een reden om zich minder in te houden in discussies.

Dat ‘cyberpesten’ ernstige vormen kan aannemen, blijkt uit de zelfmoord van de 13-jarige Amerikaanse tiener Megan Meier, die zich vorig jaar van het leven benam na een ruzie op de netwerksite MySpace.

Lamleggen

Tegen persoonlijke vetes en wraakacties is technisch gezien weinig te ondernemen. Goede voorlichting over verstandig internetgebruik is een druppel op de gloeiende plaat.

Sites als de New Scientist, die te maken hebben met een paar koppige trollen die de sfeer verpesten en de webredactie overuren laten draaien, kunnen het nieuwe programma van de Nederlandse internetdeskundige Henk van Ess installeren. Van Ess ontwikkelde onlangs een plug-in die trollen lamlegt. Het programma heet ‘Cave your trolls’ en doet zijn naam eer aan. Pestkoppen worden ogenschijnlijk met rust gelaten. Ze komen in een soort digitale kooi terecht. Dat weten ze zelf echter niet. Het programma van Van Ess zorgt ervoor dat de trollen hun eigen berichten kunnen zien. Voor de rest van de lezers zijn ze echter onzichtbaar. Daarom is er ook geen verdere discussie en ontaarden meningsverschillen niet in enorme ruzies.

Reageren via Facebook

Over Marie-José Klaver

Marie-José Klaver (1969) schrijft al meer dan tien jaar over en op internet. Zij doet dit o.a. voor NRC Handelsblad, nrc.next, Independent Minds en InformatieProfessional. Tot haar specialisaties behoren cybercultuur, privacy, auteursrecht, hacken en zoeken.