Dacom wint Innovatie top 100 /reageer

Dacom wint Innovatie top 100

Inmiddels komt de hele wereld naar Dacom in Emmen om de noviteit aan te schaffen. De sensor waarmee bodemvocht kan worden gemeten op verschillende dieptes, zet de digitaal verworven gegevens om in een advies voor boeren. De computer rekent op basis van de metingen precies uit hoeveel water gewassen nodig hebben voor optimale groei. “Wij willen met nieuwe technologieen boeren gedurende het groeiseizoen adviseren wat ze beter kunnen doen. En dat gaat verder dan water. Ook bemesting, bespuiting is een onderdeel van onze intelligentie.”

Passie

De kiem van Dacom ligt bij vader Jan Hadders. Zijn achtergrond in de akkerbouw en passie voor IT heeft tot een aantal innovaties geleid. In de jaren 80, zijn tijd ver vooruit, had Jan Hadders een droom: het gebruik van geavanceerde IT oplossingen om gedurende het seizoen de teelt van gewassen te optimaliseren en rendement te vergroten. Aan zijn keukentafel ontstonden de eerste schetsen en ideeën voor wat we nu noemen “Agri Yield Management”. Jan Hadders zijn bedrijf, Dacom, is nog altijd toonaangevend met eigentijdse Agri Yield Management (AYM) systemen.

Volgen en bijsturen

Het door Dacom ontwikkelde AYM systeem geeft telers over de hele wereld praktisch bruikbare oplossingen voor winstgevende en duurzame akkerbouw. Door sensortechnologie en internet te combineren kunnen telers gedurende het groeiseizoen hun teelt continu volgen en bijsturen. Het resultaat is een maximaal haalbare opbrengst met een economisch en verantwoord gebruik van hulpstoffen.

Het systeem gaat uit van wereldwijd geldende natuurwetten waarmee het Dacom systeem toonaangevend is in elk klimaat ter wereld.
Inmiddels is Dacom uitgegroeid tot een innovatief hightech bedrijf dat gespecialiseerde hardware, software en online adviesdiensten ontwikkelt en levert aan akkerbouwbedrijven over de hele wereld.

De MKB Innovatie Top 100 is een initiatief van Syntens en wordt gesponsored door NRC Handelsblad. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Bekijk alle 100 bedrijven en hun innovaties.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sprout

Sprout is het ondernemersmerk van Nederland. Via web, print, events en boekjes ondersteunt het ondernemers bij hun groei-ambities.