Dagobert Duck, het grote voorbeeld /1 reactie

Dagobert Duck, het grote voorbeeld

Je kunt ontzettend veel wijsheden uit de Donald Duck halen. De oom van Donald, oom Dagobert is de inspirator geweest voor dit verhaal. In onze tijd hebben we ook goudzoekers. Een verhaal voor recruiters en andere professionals die andere inspiratie zoeken.

Carrière

Weet iemand nog hoe Dagobert zijn fortuin heeft vergaard? Nu, het verhaal gaat dat oom Dagobert zijn carrière begonnen is als schoenenpoetser waarmee hij zijn eerste geluksdubbeltje heeft verdiend. Dat dubbeltje zou de basis hebben gelegd voor zijn geldpakhuis. Maar zo is het niet in het echt gegaan. Want oom Dagobert vond zijn echte geluk in Klondike.

Klondike

Klondike is een klein, onherbergzaam stadje in Canada vlakbij Alaska. Daar werd in 1897 een vette goudader gevonden door een mijnheer met de tot de verbeelding sprekende naam ‘Skookum’ Jim Mason.
Het nieuws over de vondst bereikte de Verenigde Staten en deed mening goudzoekerhart harder kloppen (waaronder dat van Dagobert, die toen vanuit Schotland naar Amerika vertrok). Door dit mooie vooruitzicht trokken de avonturiers naar Klondike om hun geluk te beproeven, daar hun pikhouweeltje in de rots te steken en vlijtig het goud uit het kreekzand te zeven. Hiermee werd de laatste ‘Gold Rush’ een historisch feit.

Tien procent

In de loop van het jaar dat Mason er goud vond, zijn tienduizenden mensen naar de onherbergzame streek getrokken. Zoveel zelfs dat er door de enorme groepen mensen die het stadje binnentrokken hongersnood dreigde. En behalve Skookum en Dagobert vonden maar weinig anderen een eigen goudader. Volledig gedesillusioneerd trokken ze weer weg.
De statistiek meldt: “The Klondike Gold Rush killed many people. 1 million planned to try and find gold. 100,000 actually set out to do so. By the time people reached Dawson City, 60,000 people had died. Of the 40,000 at Dawson City only 4,000 found gold”. Tien procent dus - en maar vier procent als je uitgaat van die honderdduizend die het hebben geprobeerd.

Enkele reis

Ben jij geschikt als goudzoeker?

Doe even snel dit spelletje om te achterhalen of je een goede goudzoeker zou kunnen zijn.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die geld verdienen aan hen die avontuur zoeken. In die tijd waren dat de leveranciers van schepjes, pikhouwelen en de handelsvaart die de avonturiers en masse inscheepte met een enkele reis. Dit zijn de echte verdieners geweest aan de Gold Rush. Geen gokje wagen, maar spulletjes leveren (en misschien een adviesje hier en daar).