Dagobert Duck, het grote voorbeeld
/1 reactie
Second Life
Een ander mooi voorbeeld is Second Life. Ik weet nog dat de eerste virtuele wereld Habitat verscheen op de Commodore 64 in 1987 (met een rs232 null modem inbellen). Met graphics zo plat als een dubbeltje maar wel met je eigen avatar en chatten met mensen aan de andere kant van de wereld.
Later, in 2001, lanceerde de virtuele wereld ‘There’ en een aantal jaren daarna verscheen Second Life. Met de komst van Second Life maakte het fenomeen Virtuele Werelden een vlucht naar voren (met name vanwege zijn open handelsgedachte).
In 2007 ging Randstad van start met een eigen eiland in Second Life waar het zowel echte als virtuele banen aanbood. En later dat jaar ging ook een in recruitment gespecialiseerde virtuele banenbeurs van start, onder de naam Clickbeurs.nl.
Maar het fenomeen virtuele werelden is voor de meeste bedrijven alweer op zijn retour. Het heeft het dal van desillusie bereikt. “Tja.. het valt toch wel tegen om zo’n kantoor op Second Life te onderhouden”. “Je moet ook ’s avonds actief zijn….”, “We hebben het gedaan voor het leereffect…..” zijn vaak gehoorde argumenten van bedrijven die er toen zijn ingesprongen maar er nu geen aandacht meer aan besteden. Zonde. Want het Plateau of Productivity zit er aan te komen. Ik ben benieuwd naar hoeveel mensen dit jaar de clickbeurs zullen bezoeken.
Communities
Met stip op nummer 1 op dit moment staat het werven via sociale netwerken en communities. Niet meer lui achterover zitten en wachten tot de kandidaten langskomen, maar actief werven op inhoud, transparantie, authenticiteit - en natuurlijk het liefst via je eigen mensen.
De eerste personen die met een community goud hebben gevonden zijn breed uitgemeten in de pers. Top of mind staan natuurlijk Hyves, LinkedIn, Xing, Facebook en Plaxo Pulse.
Featuring Raymond Spanjar van Hyves als Skookum met een flinke pot goud aan het einde van zijn regenboog. En terwijl de fanfare deze fuifnummers toetert, worden de kruiwagens en pikhouwelen weer afgestoft en vertrekken de eerste karavanen naar het beloofde land. Maar weet waar je aan begint, want maar tien procent vond goud in Klondike, en de meerderheid keerde gedesillusioneerd weer terug.
Shake-out
De vraag is beperkt, maar het aanbod groeit. Dit is het recept van een zeepbel.
Bekijk het ook eens vanuit het perspectief van de kandidaat. Hoe bereid zijn zij om hun profiel op een volgende sociale netwerksite of community achter te laten - en te onderhouden? De vraag is beperkt, maar het aanbod groeit. Dit is het recept van een zeepbel. En wanneer de shake-out komt zullen die initiatieven overleven die voldaan hebben aan het volgende: bewezen nut, voldoende actieve leden, en uithoudingsvermogen (geld om tijd te kopen) om de shake-out te overleven.
Maar veel bedrijven voelen zich genoodzaakt om nú kandidaten aan zich binden want zij zien de vacaturebanken steeds minder resultaat opleveren. Zij zien in de community of het sociale netwerk bij uitstek het middel om het tij te keren. Ze voelen zich gesterkt in hun geloof om te gaan avonturieren door het eerste succes van Hyves.
Maar ze gaan voorbij aan de ontbering van het zelf op pad gaan. Er zijn de laatste tijd veel bedrijven die zeggen dat ze een community willen ‘bouwen’. Maar een community bouw je niet - je bént de community. Raymond Spanjar van Hyves lééft zijn eigen community. Je kunt het er niet ‘even naast doen’ om het geloofwaardig te houden en acceptatie te creëren.
Curve surfen
Wat is dan de beste strategie voor bedrijven in relatie tot investeren in communities? Niets doen en het tij afwachten? Dat is nooit goed. Als het avonturieren je in hart en nieren zit, koop dan nu die spade en zeef en ga op pad – maar wees dan wel bereid om je schoenen te koken en er bouillon van te zetten. Als je het liever wat rustiger aan doet, of als je er ietsje te laat bij bent, dan kun je het beste een stukje land overnemen van een beginnende goudzoeker.
En als je niet van een gokje houdt of je loopt achter de meute aan, dan moet je het gewoon anders doen. Dat moet je surfen op de golf, maar geen onderdeel van de golf worden. Of kruiwagens gaan verkopen, dat kan altijd nog. Als je aan het surfen bent moet je gebruikmaken van de initiatieven die er al zijn. Zet ze voor je eigen zaak in en spreid je kansen. Investeren versus speculeren. “Speculeren is andere koek dan speculaas” zei oom Dagobert.
Want zelfs oom Dagobert heeft niet zijn hele fortuin verdiend in Klondike. Hij vestigde zich in het begin van de twintigste eeuw definitief in het gehucht Duckstad, dat dankzij zijn investeringen uitgroeide tot een bloeidende wereldstad. Hij was er altijd als eerste bij, dat wel. En het avonturieren zat hem in het bloed. Van schoenenpoetser via goudzoeker tot investeerder. Er was altijd wel een nieuwe regenboog om achterheen te jagen.
En dat was zijn kracht. Hij nam een risico, had een beetje geluk, verdiende zijn eerste fortuin en gokte daarna niet alles op één paard.
Reageren via Facebook