Darmparasiet Giardia gaat van dier naar mens /reageer

Darmparasiet Giardia gaat van dier naar mens

De darmparasiet Giardia – waar 200 miljoen mensen mee rond lopen – is overdraagbaar van dier op mens. Zweedse onderzoekers hebben daar sterke aanwijzingen voor gevonden.

Een volwassen mens draagt een kilo of acht micro-organismen met zich mee. Op de huid, in de luchtwegen, in de darmen, overal zitten ze. Een van die meereizende organismen is de eencellige parasiet Giardia intestinalis, die al in 1681 door de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek werd ontdekt. De parasiet besmet jaarlijks een half miljoen mensen en op wereldschaal bivakkeert het beestje in het darmkanaal van en van 200 miljoen personen.

Diarree

Een bivakkerende Giardia kan bij de mens buikpijn, bloederige ontlasting, braken, winderigheid, koorts en diarree veroorzaken. Vooral bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden leidt Giardia vaak tot chronische diarree, wat kan leiden tot gewichtsverlies en een groeiachterstand. Reden voor de Wereldgezondheidsraad (WHO) om de parasiet in 2004 toe te voegen aan het Neglected Diseases Initiative.

Extra aandacht is nodig, omdat we eigenlijk nog maar weinig weten over Giardia. De parasiet is op de hele aardbol te vinden en besmet niet alleen mensen, maar ook huisdieren, vee, wilde beesten en knaagdieren zoals muizen en bevers. Er zijn acht Giardiavarianten (genotypes) bekend. Twee ervan – de varianten A en B – kunnen de mens besmetten. Maar of Giardia van dieren op de mens kan overspringen, welke varianten onschuldig of juist ziekteverwekkend zijn; daarover is eigenlijk nog niet zoveel bekend.

Vandaar dat Zweedse onderzoekers in een artikel in PLoS Neglected Tropical Diseases meer licht op de zaak proberen te werpen. Met diverse genetische technieken onderzochten ze de poep van 214 met Giardia geïnfecteerde patiënten. Grofweg was tweederde van hen besmet met variant A, eenderde met variant B en bij zes patiënten vonden ze een mix van A en B. De meeste mensen hadden hun infectie in het buitenland opgelopen, maar ook in Zweden was men niet ‘veilig’: 66 van de 214 infecties waren ‘thuis’ opgelopen.

Hoewel wordt aangenomen dat Giardia overdraagbaar is van dier op mens (zoönose), is daar nooit een sluitend bewijs voor geleverd. De Zweden maken dat nu wel heel aannemelijk: drie patiënten waren namelijk geïnfecteerd met een afwijkende Giardiavariant, die eerder was gevonden bij katten en herkauwers in dezelfde regio. Graag hadden ze nog meer zaken boven water gehaald, zoals een duidelijke relatie tussen bepaalde ziektesymptomen en varianten van de parasiet. Dat lukte niet.

Babyscheetjes

Naast de conclusie dat variant A zeer waarschijnlijk van dier op mens kan overgaan, stelden ze verder alleen vast dat kinderen onder de vijf die met variant B zijn geïnfecteerd aanzienlijk meer darmgas produceren. Babyscheetjes en peuterwinden zijn kennelijk kenmerkend voor een vroege B-infectie.

Ondanks het wat magere resultaat, laat het Zweedse onderzoek wel zien hoe belangrijk het onderzoek is. Bij een grote uitbraak kan de ziekte effectiever aangepakt worden als bijvoorbeeld bekend is in welke dieren de ‘besmettelijke’ varianten zich ophouden. En de interactie tussen de darmbezoeker en zijn gastheer kan ons veel meer leren over een betere preventie en bestrijding van de parasiet, die jaarlijks een zware aanslag doet op de gezondheid van vooral jonge kinderen in de ontwikkelingslanden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Pieter Lomans