Datamining niet opgewassen tegen data-explosie /reageer

‘Bij beeld- en geluidarchieven, bijvoorbeeld van televisie-omroepen, heb je het al gauw over een exabyte aan informatie’, zegt prof.dr.ir. Arnold Smeulders, hoogleraar multimediale informatieverwerking aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van ISLA. Een exabyte is een miljard gigabyte. ‘Als je daarin onderscheid wilt aanbrengen, stuit je op een aantal wezenlijke vragen. Wat moet ik dan uitrekenen, waar moet ik op letten, wat is het wezen van het onderscheid en wat zijn toevallige omstandigheden?’

Vooralsnog valt er nauwelijks op te boksen tegen de data-explosie

Smeulders is ook directeur van MultimediaN, een groot samenwerkingsverband van kennisinstellingen en bedrijfsleven om technieken voor beeldanalyse te ontwikkelen, bijvoorbeeld van gezichten vast te stellen welke emotie ze uitdrukken (voor iedereen uit te proberen op www.gladorsad.com). Het zijn allemaal stapjes om ooit nog eens een zoekopdracht ‘varkens’ of ‘springende mensen’ te kunnen geven aan een het Nederlandse televisie-archief.

Een aantal specifieke applicaties bestaat al. Enkele Nederlandse stations zijn al uitgerust met intelligente camera’s, waarachter systemen schuil gaan die automatisch verdacht gedrag herkennen en beveiligers daarop attent maken, terwijl de bewegingen van de verdachte langs verschillende camera’s gevolgd worden. Ook bestaan er systemen die grote hoeveelheden beeldmateriaal kunnen doorzoeken op kinderporno.

Data-explosie

Mogelijkheden genoeg voor nieuwe manieren van data-mining dus, maar vooralsnog valt er nauwelijks op te boksen tegen de data-explosie. Of zoals de onderzoeksdienst van het Amerikaanse congres noteerde in een rapport over de datamining activiteiten van de geheime diensten (pdf): ‘Hoewel sommige waarnemers ooit voorspelden dat de NSA het gevaar liep bijkans doof te worden door het toenemende gebruik van de versleutelde communicatie, lijkt het er nu op dat de NSA eerder het risico loopt te verdrinken in informatie.’

Reageren via Facebook

Reacties

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.