DCPrime flirt met de grote farmabedrijven /reageer

DCPrime flirt met de grote farmabedrijven
  • door: Rob van Leeuwen
    over: biotech, bedrijfsgroei, medisch
    op: 16 mei 2012
  • DCPrime heeft een technologie in handen waarmee maatwerk- medicijnen op industriële schaal geproduceerd kunnen worden.

  • Maar: “Je hebt miljoenen nodig voordat het echt van start gaat”.

In 2011 betaalde Johnson & Johson 1,75 miljard dollar voor biotechbedrijf Crucell. Meerdere Nederlandse bedrijven staan te trappelen om dit succes te herhalen. Wie lost de belofte in? In deel II van deze serie: het Amsterdamse DCPrime, dat van maatwerkmedicijnen een schaalbaar product wil maken.

Een wetenschappelijke vinding verder uitzoeken is leuk, er een bedrijf van maken: dat is net iets leuker. Dus richtte Ada Kruisbeek in 2005 DCPrime op, om de aan de VU door Rik Scheper en Tanja de Gruijl ontdekte technologie bij een groter publiek te brengen. Het bedrijf hoopt vaccins te ontwikkelen die zijn gebaseerd op zogenaamde dendritische cellijnen, waarmee terugkerende kanker kan worden voorkomen. Kruisbeek: “Ik wil deze nieuwe methode naar een grote groep mensen brengen. Dat hoeft niet te botsen met waardecreatie voor investeerders.”

Wie wordt de nieuwe Crucell?

Dit artikel is onderdeel van een serie over ontwikkelingen in de Nederlandse, medische biotechsector. Lees ook:

* Wie wordt de nieuwe Crucell?
* Hoe Synthon de biobelofte hoopt in te lossen
* De miljoenendeals van Prosensa
* Hoe to-BBB gokt op de grote farma
* Hoe DNage een andere afslag nam

Volledige genezing?

Het soort vaccins rond dendritische cellijnen zijn er al als maatwerkmedicijnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het bloed van een patiënt, de technologie van DCPrime zorgt er echter voor dat de vaccins op industriële schaal gemaakt kunnen worden. “Op dit moment raken grote farmabedrijven dit soort technologie nog niet aan, omdat maatwerk niet alleen duur is, maar ook moeilijk is om te maken”, vertelt chief business officer Marcel Zwaal.

Nog een moeilijkheid van de huidige medicijnen is dat ze niet volledig genezen, zegt Kruisbeek: “Dan betaal je dus een hoge prijs, voor die drie maanden die een patiënt langer leeft. Dat klinkt hard, maar zo kijkt een verzekeraar wel. Daarom denken wij dat onze technologie een kans van slagen heeft.”

Meerdere toepassingen

Het verst gevorderd is het bedrijf met een vaccin tegen Acute Myeloїde Leukemie (AML), waarvoor het in februari van dit jaar van het Europees Geneesmiddelenbureau de weesgeneesmiddelenstatus kreeg. Een weesgeneesmiddel is een medicijn tegen een ziekte die bij minder dan 5 op de 10.000 mensen voorkomt. Deze status krijgen is belangrijk, want het zorgt ervoor dat DCPrime tien jaar marktexclusiviteit krijgt, als er eenmaal een daadwerkelijk product is ontwikkeld.

Tegelijkertijd hoopt het bedrijf de ontwikkelde technologie ook op andere manieren toe te passen, vertelt Zwaal. “Het is een samenspel met geïnteresseerden, zo praten we op dit moment met grote farmabedrijven over mogelijke samenwerkingen. Je kan niet alles zelf doen.”

Thuja Capital

Zowel Kruisbeek als Zwaal hebben een geschiedenis bij het Leidse succesverhaal Crucell, Kruisbeek zegt er zelfs geleerd te hebben “wat er allemaal bij komt kijken voordat je een potje hebt ontwikkeld waar een dokter een naald in kan stoppen.” Zwaal vult aan: “Elke keer als er een overname plaatsvindt in de biotechsector, komt er weer een groep ondernemende mensen vrij. Dat zijn de mensen die je nodig hebt om van een bedrijf als DCPrime een succes te maken.”

Daarvoor komt een beetje geld ook van pas. In 2010 haalde DCPrime daarom een miljoen euro op via Thuja Capital van Michiel Briejer en Harrold van Barlingen. “Alles in de medische biotech is front loaded, je hebt eerst een investering nodig voordat je een volgende stap kan zetten.” Kruisbeek vult aan: “Je hebt miljoenen nodig voordat het echt van start gaat.” Op dit moment is DCPrime bezig met de voorbereiding van een nieuwe investeringsronde, die begin volgend jaar moet plaatsvinden.

Snelle professionalisering

Ondertussen denkt het bedrijf al groots, wat bijna noodzakelijk is om een business te bouwen in de biotech, zegt Zwaal. “Je moet meteen internationaal denken, want voor weesgeneesmiddelen heb je schaal nodig. Het vraagt ook om een snelle professionalisering. Je moet zo snel mogelijk een goed bedrijfsmatig kader opzetten, zodat daarna grote farmabedrijven het kunnen overpakken. Hoe zorg ik dat ze over drie jaar in de rij staan? Dat is de vraag die je moet beantwoorden.”

Ook interessant:

Geld voor de ziekte van Duchenne
Organon-technologie doorontwikkeld in start-up
Nieuw nanodeeltje kan medicijn in kankercelkern brengen

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob van Leeuwen