De acht tech-trends van 2016 /reageer

De acht tech-trends van 2016
  • door: Redactie Sync
    over: economie, computer, robotica
    op: 8 januari 2016
  • Technologie die elektronica onderling en met mensen verbindt, gaat in 2016 in de versnelling

  • Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner voorspelt grote ontwikkelsprongen voor dit jaar

Gartner stelt ieder jaar het overzicht Magic Quadrant samen voor investeerders en technologiebeleggers. Bedrijven die in dit overzicht staan, zijn de startup-fase ontgroeid. Daarnaast volgen ze, volgens Gartner, de voetstappen van de Amazons en Googles van de sector. In de Magic Quadrant staat onder meer het Nederlandse bedrijf MMIT, dat software voor bedrijven met grote groepen klanten ontwikkelt. Het behoort tot de veertien wereldwijd meest veelbelovende bedrijven met slimme oplossingen voor CRM-systemen.

Belangrijke trends

In het onderzoeksrapport komt Gartner met een lijst met technologietrends. Hieronder een overzicht van de belangrijkste trends:
1. Volgens Gartner is het tijd dat de zelf ontwikkelde sensors van bedrijven met elkaar gaan communiceren. Bedrijven die zelf sensors hebben ontwikkeld, kunnen de apparaten van particulieren laten samenwerken met die van andere fabrikanten. Daarvoor is standaardisatie nodig.
2. Komende jaren zal op persoonlijk niveau, via applicaties bijvoorbeeld, blijken wat de impact is van Internet of Things (IoT) op de gewone consument. Virtuele assistenten doen hun intrede, denkt Gartner.
3. De hype rond 3D-printen lijkt over zijn hoogtepunt te zijn, maar niets is minder waar. Innovatieve bedrijven blijven komen met nieuwe toepassingen. De nieuwste generatie printers produceert al onderdelen voor onder meer auto’s, energiecentrales en architectenbureaus.
4. Digitale communicatie tussen apps en diensten is al mogelijk. In 2016 zullen machine verder gaan werken aan de digitale communicatie tussen verschillende apparaten. Gartner voorspelt dat machines zelf in staat zullen zijn om patronen te herkennen en daarvan te leren.
5. Veel concurrentie is er bij zelfrijdende auto’s: van Apple tot Facebook, ze zijn er allemaal mee bezig. Hoewel Californië, thuisbasis van Silicon Valley-reuzen, al beperking aan zelfrijdende auto’s heeft opgelegd voor de gewone openbare weg, verwacht Gartner dat ritten met zelfrijdende auto’s komend jaar ook buiten de testbaan een vlucht nemen.
6. Terughacken van hackers. Een nieuwe generatie technologie pakt beveiliging op een geheel nieuwe manier aan. Apps zullen zichzelf leren beveiligen, meent Gartner. En bedrijven zullen zich verenigen zich om terug te knokken en cybercriminelen terug te hacken.
7. Gezichtsherkenning gaat een sprong vooruit maken. Een aantal bedrijven is bezig met technologie die het menselijk brein imiteert. Daarnaast zal er technologie ontwikkeld worden die opgeslagen bewegingspatronen gaat koppelen aan uiteindelijke gezichtsbewegingen.
8. Click and play-apps; deze diensten maken het mogelijk snel een product of dienst te bestellen via een applicatie. Uber geldt als voorbeeld. Lyft is hiervan ook een mooi voorbeeld. Dit is een bezorgingsdienst, maar gaat uitbreiden naar persoonlijke assistentie.
Volgens Gartner zullen de winnende bedrijven van 2016 met apps komen die eenvoudig zijn en niet teveel aanbieden. Kortom niet opnieuw de irritatiegrens opzoeken, maar de behoefte van consumenten vervullen. De belangrijkste les volgens Gartner: wie irriteert, verliest klanten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.