De afbreekbare PET-fles. Te mooi om waar te zijn? /3 reacties

De afbreekbare PET-fles. Te mooi om waar te zijn?

Now you see it, now you don’t. Met die slogan prijst het Canadese bedrijf Planet Green Bottle zijn nieuwste vinding aan: een biologisch afbeekbare PET-fles. De uit zichzelf verdwijnende fles zou de oplossing zijn voor milieuvervuiling door rondslingerende plastic flessen. De Wageningse onderzoeker Christiaan Bolck gelooft er niets van.

De fles van Planet Green Bottle is, net als gewone PET-flessen, gemaakt van polyethyleen. Daaraan is een gepatenteerde stof toegevoegd, die Reverte wordt genoemd. Deze stof, ontwikkeld door het Britse Wells Plastics, zorgt ervoor dat plastic waaraan de stof is toegevoegd, uiteenvalt in brokstukken. Die brokstukken zouden vervolgens door micro-organismen kunnen worden omgezet in CO2 en water.

Dagje aan het strand

Het proces van afbraak begint volgens Planet Green Bottle pas wanneer de zogeheten oxo-bio-afbreekbare fles wordt blootgesteld aan zuurstof, ultraviolet licht en warmte. Met andere woorden: zolang de fles op het schap in een koele supermarkt of voorraadkast staat, is er niets aan de hand. En ook een dagje aan het strand zal de afbreekbare fles niet direct doen oplossen: Reverte bevat een stabilisator die ervoor zorgt dat de fles de eerste twee jaar na productie sowieso intact blijft.

Planet Green Bottle wijst op onderzoek van de Amerikaanse maritiem wetenschapper Charles Moore, oprichter van de Algalita Marine Research Foundation in Californië. Volgens Moore drijft er in de Stille Oceaan een berg plasticafval zo groot als Afrika. Moore spreekt van ‘plastic soep’ die het zeeleven ernstig bedreigt.

De biologisch afbreekbare PET-fles moet aan dat probleem een einde maken. “Natuurlijk is het het beste om PET-flessen te recyclen”, erkent John James, exportmanager van Wells Plastics. “Oxo-bio-afbreekbaar plastic kán ook worden gerecycled. Maar de realiteit is gewoon dat slechts een klein deel van alle PET-flessen daadwerkelijk in een recycle-cirkel terechtkomt. Heel veel PET belandt uiteindelijk in het milieu. Reverte zorgt ervoor dat die flessen niet honderden jaren blijven rondzwerven, maar na ongeveer tien jaar verdwenen zijn.”