De afbreekbare PET-fles. Te mooi om waar te zijn? /3 reacties

Te groot

Christiaan Bolck, programma-coördinator bioplastics bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum, is sceptisch over die claim. “Het gaat er bij mij niet in dat deze stof in staat zou zijn om polymeren helemaal te laten verdwijnen”, zegt hij. Bolck kent de afbreekbare PET-fles nog niet, maar heeft wel ervaring met andere oxo-bio-afbreekbare producten. “Daarbij worden de polymeren onder invloed van zuurstof opgeknipt in stukjes”, legt hij uit. “Het ‘bio’ in oxo-bio-afbreekbaar duidt op de bewering dat die kleine stukjes kunnen worden opgegeten door micro-organismen. Maar dat is in werkelijkheid niet zo. De kleine fracties die overblijven, zijn te groot voor micro-organismen. Ze blijven rondzwerven.”

Dat is dus niet waar, bezweert James van Wells Plastics. Hij is niet verbaasd over de scepsis vanuit Wageningen, noch is de kritiek nieuw voor hem. “Mensen die zich bezighouden met bioplastics zeggen dit altijd. Zij zijn per definitie sceptisch over ons, want wij werken met traditioneel plastic, op basis van olie. Wij zijn de concurrentie.” Wetenschappelijk bewijs dat micro-organismen de kleine stukjes wél kunnen verteren, is er voldoende, zegt hij. “Kijk maar op de website van het Oxo-Biodegradable Plastics Institute.”

De scepsis uit de hoek van bioplastics heeft vooralsnog trouwens geen negatieve gevolgen voor de marketing van de afbreekbare PET-fles. Volgens James is er, sinds de introductie van de fles eind vorig jaar, massale belangstelling van drankenfabrikanten. Planet Green Bottle zou op het punt staan een grote klant binnen te slepen. Daarna, verwacht James, zullen andere drankenproducenten snel volgen.

Eerder gepubliceerd op www.wiegtotwieg.nl en www.duurzaamnieuws.nl.

Reageren via Facebook

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl