De Afrikaanse fietskar is simpel, duurzaam en betaalbaar /2 reacties

De Afrikaanse fietskar is simpel, duurzaam en betaalbaar

Het studententeam van de TU Delft is de winnaar van de African Bicycle Design Contest 2010-2011.

Met hun ontwerp van een fietstrailer wisten de studenten de jury ervan te overtuigen dat zij met dit idee mogen afreizen naar Kisumu in Kenia, om de uitvoering van hun voorstel door de lokale fietsenmakers te begeleiden.

Fietskar voor Afrika, Team Delft

Het juryrapport vermeldt dat het winnende team goed scoort op context analyse, business plan en betaalbaarheid. Het is niet alleen een goed productontwerp, maar ook de business-case is goed uitgewerkt rekening houdend met de Afrikaanse context.

De fietskar is op zichzelf niet erg vooruitstrevend en innovatief, maar vooral simpel, duurzaam, betaalbaar en het beantwoordt aan de behoefte van de Afrikaanse families. En volgens de jury is dat de juiste mix voor een succesvol product voor de “bottom of the pyramid” in Afrika.

Internationale ontwerpwedstrijd

De ‘African Bicycle Design Contest’ is een ontwerpwedstrijd, die is georganiseerd door Cycling out of Poverty, in samenwerking met Stichting Slimmer en Ideal&Co.

Het doel van de ontwerpwedstrijd is om enerzijds om een praktische en duurzame fiets te ontwerpen voor Afrika, die zoveel mogelijk gemaakt wordt met lokaal voorradige grondstoffen en die ter plekke geproduceerd en onderhouden kan worden. Anderzijds heeft deze ontwerpwedstrijd ten doel om het belang van de fiets te benadrukken bij het behalen van de millenniumdoelen.

Uit 63 inzendingen vanuit de hele wereld zijn in november 2010 vijf winnende ontwerpen gekozen uit een selectie van 14 genomineerden. Vijf studententeams afkomstig van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Michigan Technological University, Hogeschool Amsterdam, Hogeschool Rotterdam/IPO en de Technische Universiteit Delft zijn met de winnende ontwerpen aan de slag gegaan om het ontwerp verder door te ontwikkelen en een businessplan te schrijven voor de productie van de fiets. De studententeams werden begeleid door hun eigen docenten en een externe ervaren ontwerper.

De jury van de African Bicycle Design Contest bestond uit een select gezelschap van topontwerpers en fiets- en duurzaamheidsdeskundigen: Esther Yameogo Simpore, James Thomas, Peter van der Veer, Luud Schimmelpennink, Jan Carel Diehl, Nick van Kimmenade en Frank van Rijn.

De prijsuitreiking vond plaats in Hotel Courage / Velorama aan de Waalkade in Nijmegen. Daaraan voorafgaand hadden de verschillende studententeams hun projecten gepresenteerd in de Burgerzaal in het Stadhuis van Nijmegen. Vervolgens hebben zij de tentoonstelling in het Nationaal Fietsmuseum Velorama bezocht. De prototypes van de fietsen en andere producten zullen nog enige tijd in het Velorama te bezichtigen zijn.

De ontwerpwedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door een SMOM-subsidie van het (toenmalige) ministerie van VROM, Duurzame Dinsdag, Rabobank Rijk van Nijmegen, Nationaal Historisch Museum Velorama, Oregional streekproducten en de gemeente Nijmegen.

Meer informatie over de verschillende ontwerpen is te vinden via de website van Wiki-Bike http://www.wiki-bike.com.

Reageren via Facebook

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.