De beste recepten voor een robot /1 reactie

De beste recepten voor een robot

Carnegie Mellon University heeft haar project uitgebreid dat mensen helpt om robots te maken van spullen die gewoon bij de bouwmarkt te koop zijn. Op basis van een ‘recept’ kun je snel en makkelijk zelf een botje bouwen die je via je computer kunt aansturen, wireless natuurlijk. Voor de mensen die niet zelf willen programmeren moet er wel een duur stuk besturingstechnologie in.

Mede gefinancierd door Google

Qwerkbot rijdt rond en kan zijn camera richtenDe Telepresence Robot Kit, oftwerl TeRK, werd ontwikkeld door Illah Nourbakhsh. Hij is professor in Robotics en hoofd van het team CREATE (Community Robots, Education en Technology Empowerment). Zijn project werd medegefinancierd door Google, Microsoft en Intel.

“Alles werkt met open source en is publiek bezit”, zegt Nourbakhsh. “We doen dit niet om geld te verdienen. Geen van onze sponsors claimed de licentie op de technologie. Ze schónken ons hun geld –wat nog beter is dan onderzoeksgelden verkrijgen waaraan toch altijd verwachtingen kleven. Met het geld mochten we manieren bedenken om mensen creatiever met tech te krijgen. En minder bevreesd voor techniek.”

Vrijheid van het zelf-doen

Nourbakhsh : “We vinden dat de robots die kinderen momenteel gebruiken in klaslokalen en op universiteiten niet goed genoeg zijn. We moeten het grote publiek de macht en de kennis geven om inventief te zijn met robotica in het algemeen!”

De Qwerk van CharmedLabs In plaats van de complete kit geeft de Terk ‘recepten’ waarmee je zelf een robot kunt bouwen. De aanbevolen ‘ingrediënten’ zijn gewoon in de bouwmarkt te vinden. Met één uitzondering. Om het makkelijker voor leken te maken om robots te bouwen en te bedienen beveelt de Terk de Qwerk aan. Qwerk is een Linux computer met robot-bedieningssoftware die je op de robot monteert. Qwerk werd ontwikkeld in samenwerking met CMU door Charmed Labs, een bedrijf in Texas, dat er 350 dollar voor vraagt… De Qwerk maakt het mogelijk de motoren en andere dingen te bedienen en sluit de robot aan op het plaatselijke wireless netwerk voor internet. Dankzij deze robotcomputer kan het universiteitsteam makkelijke recepten aanbieden voor meer geavanceerde bots.

Een wireless connection stelt mensen in staat om hun robot te besturen vanaf elke computer waar dan ook en om zo beelden en filmpjes te verzamelen die hun robot heeft gemaakt. Terk-robots kunnen geprogrammeerd worden om te reageren op RSSfeeds. Desnoods leest hij ze hardop voor.

Inclusief de $ 350 voor de Qwerk zal een complete Terk-robot tussen de $ 550 en de $ 725 kosten. Maar daar zitten ook al de benodigde gereedschappen bij om het ding in elkaar te zetten. Schroevendraaiers en moersleutels die de meeste mensen toch wel ergens in huis hebben liggen.

Kant-en-klaar recepten

een zelfgemaakte FlowerbotTot nu toe zijn er vier recepten voor handen. Dit zijn duidelijke overzichten, compleet met foto’s, uitleg, de geschatte kosten, het nodige niveau van de bouwer en de tijd die nodig is om hem te maken. Dat is vaak maar een paar uur.

Er is de Qwerkbot Classic die rondrijdt op drie wielen en foto’s kan maken van zijn omgeving. Bouwtijd: 2 uur. De Terk Flower Robot kan niet rijden maar je kunt zijn bewegingen wel programmeren. Met zijn papieren blaadjes kan hij een balletje vangen. Er wordt nog gewerkt aan een recept voor een robot die gemaakt is van iRobot’s Roomba. Roomba is een automatische stofzuigende schijfrobot die zelf stoelpoten en mensenbenen kan ontwijken (zie ook dit filmpje). Er zijn er al 2 miljoen van verkocht sinds de introductie in 2002. Een ander recept is voor een kinetische robot met vlaggetjes die op verschillende RSS-feeds kan reageren.

Alle robots kun je zelf programmeren, want de code is open source. Zo biedt Nourbakhsh verschillende codes aan op zijn site. O.a. om een USB camera direct vanuit Java aan te sturen of om een robot op afstand bewegingen te laten maken. Maar zelf programmeren hoeft dus niet, dankzij de $ 350-Qwerk doet de robot het al volautomatisch zodra hij de batterij voelt en een wireless in de buurt vindt.

Kinderen vol ideeën

De Flowerbot die bloeit en reageert met zijn blaadjesNourbakhsh heeft zijn ideëen uitgeprobeerd op middelbare scholen in Amerika en kan al stellen dat hij meer diversiteit ziet in robotica-fans die daar op af komen. Het zelf bouwen zonder dat het als technisch ingewikkeld gepresenteerd wordt spreekt verschillende soorten kinderen aan. Zeker als de nadruk ligt op het kunnen aanpassen van het recept, het zelf dingen kunnen toevoegen en versieren. Het wordt dan meer spel en het zelf iets laten ‘groeien’ dan het stap voor stap uitvoeren van een technische bouwhandleiding.

Er deden veel meisjes mee met zijn klassen en die waren beter in programmeren dan de jongens, het zoveelste bewijs dat een stereotype ontstaat door benaderingswijze en niet door capaciteiten. De klassen waren over het algemeen veel diverser dan dat je zou verwachten bij een ‘technisch vak’. Het waren niet alleen de ‘techies’ die blij stonden te knutselen maar ook de ‘kunstenaars’, de ‘veggies’ en de ‘boekenwurmen’. Precies zoals Nourbakhsh hoopte: “Tot nu toe werden robots ontworpen door de ‘geeks’ die ze ook hadden uitvonden, ik mag dat zeggen want ik ben één daarvan. Maar dat zijn wel de meest onbeholpen mensen als het erom gaat anderen enthousiast te maken en creatief te laten zijn in bedenken wat je er allemaal mee kan.”

Reageren via Facebook

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!