De Chinezen komen... met de auto /1 reactie

De Chinezen komen... met de auto

De eerste massageproduceerde plug-in hybride auto komt uit China. Deze week rolde de F3DM voor het eerst van de lopende band bij het Chinese concern BYD. Eerst zal de Chinese markt worden bediend. In 2010 wordt de verkoop in de USA en Europa verwacht. De ambitie om plug-in hybride auto´s in massaproductie te nemen verloopt wereldwijd langzaam. Toch is de branche van hybride- en elektrische auto’s volop in beweging. Veel Europese en Amerikaanse bedrijven richten zich op op z’n vroegst op 2009, maar eerder nog op 2010.

Waar Europese en Amerikaanse autofabrikanten hebben zitten slapen en Japan is “blijven steken” met de “gewone hybride auto”, de Toyota Prius, heeft China voor een wereldsensatie gezorgd, concluderen deskundigen. Vanaf deze maand komen zij met de F3DM, een in massaproductie gemaakte hybride auto die je oplaadt in het stopcontact, en tegen betaalbare prijzen. Sommige zeggen: tegen een lage prijs, want je moet zo´n 15.000 tot 25.000 dollar gaan betalen, afhankelijk van plaats en model. Na een korte aanloop zal de productie van vijfhonderd per maand, volgend jaar oplopen naar tweeduizend auto’s per maand. De F3DM wordt nu al dè auto van de toekomst genoemd.

Warren Buffet is erbij!

Om de verkoop op Amerikaanse markt mogelijk te maken moet de plug-in hybride auto ook door de strenge Amerikaanse veiligheidswetten goedgekeurd worden. Hiervoor heeft één van ’s werelds rijkste mensen, Warren Buffet, 230 miljoen dollar geïnvesteerd in dit project. Hij deed dat via een dochteronderneming van Berkshire Hathaway, waarvan hij de grootste aandeelhouder is.

De politiek heeft de duurzame elektrische auto ook al ontdekt. De aankomende Amerikaanse president Barack Obama wil één miljoen “plug-ins” in 2015.
Nog voordat hij tot president werd gekozen beloofde Obama dat hij hiervoor vier miljard dollar zou uittrekken en ook belastingkorting op het type auto zal laten invoeren. Hoewel dit plan door de industrie zeer positief werd ontvangen en zeer ambitieus werd genoemd, vond men het initiatief ook “te klein en te laat”.

Build Your Dreams?

BYD, of Build your Dreams, is een Chinees bedrijf met een beurswaarde van circa 3,5 miljard dollar. Het is een relatief jong bedrijf, dat in 1995 werd opgericht met een startkapitaal van 250.000 dollar en twintig medewerkers. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een concern met 120.000 medewerkers en vestigingen in meer continenten; Azië inclusief Japan, Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf is sinds 2008 aan de beurs van Hong Kong genoteerd en is een innovatief bedrijf.