De contactlens gaat oogdruppels vervangen /reageer

De contactlens gaat oogdruppels vervangen

Oogdruppels met medicatie zullen in de toekomst vervangen kunnen worden door speciale lenzen, denken onderzoekers aan de Auburn Universiteit (Alabama, V.S.). Zij ontwikkelden contactlenzen, zowel dag- als maandvarianten, die een constante stroom aan medicijnen afgeven aan de ogen gedurende de draagtijd.

Volgens de onderzoekers is deze methode honderd keer beter dan het gebruik van oogdruppels en wordt het zicht van de patiënt in kwestie door de toediening van medicatie niet verstoord.

De lenzen worden niet zomaar in de medicatie gedoopt, zegt onderzoeker Mark Byrne tegenover Medicalxpress. “Het zijn gecontroleerde drug delivery devices die de farmaceutische bestanddelen gelijkmatig overbrengen op de ogen via een moleculair aangebracht medicijngeheugen in de structuur van de lens.”

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat we dit soort lenzen daadwerkelijk kunnen gaan dragen, want de eerste succesvolle tests zijn uitgevoerd op de ogen van konijnen. Onderzoeker Mark Byrne geeft in onderstaand filmpje uitleg:

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.