De DC Pile Driver van Fistuca
/reageer
-
door: Renée Kneppers over: duurzaam, milieu, materiaal, innovatieprijs, werktuigbouw op: 27 september 2007 Heiblokken zijn milieubelastende en lawaaierige machines
Fistuca biedt een stiller, sneller en schoner alternatief
- bedrijf: Fistuca
- persoon: Jasper Winkes
- product: de DC Pile Driver
Heiblokken zijn belangrijke machines, in ons zompige landje kunnen we niet zonder. Maar de huidige heiblokken zijn wel zeer belastend. Dat geldt voor het milieu - door dieselheiblokken wordt de Nederlandse bodem jaarlijks vervuild met een hoeveelheid smeerolie die twee zwembaden zou kunnen vullen - maar ook voor de mens. Het lawaai van een heiblok is letterlijk oorverdovend. Lawaaidoofheid is in ons land de belangrijkste beroepsziekte en de kans is groot dat heiers eraan lijden. Ook omwonenden van een plek waar heiwerkzaamheden gaande zijn, hebben geen keus dan het kabaal te ondergaan.
Prototype
Er bestaan twee types heiblokken: bovengenoemde dieselheiblokken en hydraulische heiblokken. De hydraulische blokken zijn minder vervuilend, maar veel kostbaarder en zwaarder - en daardoor moeilijker te vervoeren - dan de dieselblokken. Ook slaan hydraulische heiblokken de palen sneller stuk en verbruiken ze veel meer brandstof. Verder kwam Jasper Winkes erachter dat de dieselheiblokken van tegenwoordig sinds de jaren dertig niet meer verbeterd waren. Waarom zou je een machine die werkt, opnieuw uitvinden nietwaar?
Om milieuredenen, vond Winkes. Hij combineerde de voordelen van de twee types heiblok en ontwierp een nieuwe: de DC Pile Driver. “Dit heiblok lijkt helemaal niet meer op de gebruikelijke modellen,” vertelt Winkes. Helaas kan hij nog niet laten zien waar het dan wel op lijkt, hij is nog bezig met de bouw van de belangrijkste onderdelen van het prototype. Dit ‘kleine heiblok’ weegt al snel 5 à 6000 kilo. “Die zet je dus niet even op in je achtertuin.”
Na een paar jaar onderzoek, richtte hij in 2006 zijn bedrijf Fistuca op. Fistuca is de Latijnse naam voor heiblok. Partners - voornamelijk in advies - zijn Incubator 3+ en de Technische Universiteit in Eindhoven. Aan de TU/e hoopt hij overigens in januari 2008 af te studeren als werktuigbouwkundige, gespecialiseerd in Combustion Technology.
Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?
“Omdat de Herman Wijffels Innovatieprijs in Nederland de grootste prijs is voor duurzame en milieubewuste initiatieven,” vertelt Winkes. En als je dan een product hebt dat bijna 100% minder smeerolie in de natuur verliest dan zijn voorgangers, 50% minder brandstof verbruikt, eveneens de helft minder kabaal maakt, twee keer zo snel heit, preciezer te regelen valt (belangrijk voor zachte gronden) en ook nog eens veel minder weegt, dan heb je wel een paar goede redenen om je in te schrijven voor deze prijs. Daarnaast was de Innovatieprijs bekend op de TU/e: zijn mentor kwam met het idee.
Herman Wijffels Innovatieprijs?
In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.
De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.
Wat als hij de prijs wint?
De Innovatieprijs winnen zou alles een stuk makkelijker maken. Financieel is het geen sinecure om alleen al een dergelijk prototype te bouwen. Brandstofpomp, aanstuureenheid plus de rest van het materiaal kosten veel geld. Nu is zelfs de hoofdprijs niet toereikend om alles te bekostigen, maar “genomineerd zijn alleen al geeft al de nodige bekendheid,” vertelt Winkes.
Wat als hij die niet wint?
Vooral vlak na het afstuderen zou een financiële injectie zeer welkom zijn, dus geen prijs winnen zou jammer zijn. Winkes: “Dan zal ik het geld ergens anders vandaan moeten halen.” Technostarters kunnen volgens hem redelijk makkelijk een lening loskrijgen. Maar dat hij doorgaat, dat is zeker.
Toekomstplannen?
Winkes is 25 jaar. Een zeer jonge ondernemer dus, maar ondanks de (financiële) risico’s zou hij niet anders willen. “Meteen na je opleiding voor jezelf beginnen is spannend, maar wel heel leuk,” vertelt hij. Nadeel is wel dat je als starter misschien niet meteen het grootste vertrouwen inboezemt bij potentiële klanten. “Ik moet dus een partner hebben,” zegt Winkes. Die partner zou een toeleverancier in de funderingsbranche kunnen zijn. “Als een heiblok panne krijgt, moet dat meteen gerepareerd worden, of er moet een vervangende machine komen. Dat kan niet met een eenmansbedrijfje. Maar,” vervolgt hij, “ik wil ook weer niet vleugellam worden.”
Behalve de DC Pile Driver heeft hij nog heel veel andere ideeën voor in de funderingsbranche. Wat hij leuk vindt, is niet zozeer de problemen op te lossen die bij bestaande machines ontstaan, maar vooral compleet nieuwe concepten te bedenken. “De branche is al redelijk innovatief, maar er zijn zeker verbeteringen mogelijk.”
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook