De deur uit gaan maakt je vergeetachtig /1 reactie

De deur uit gaan maakt je vergeetachtig

Voortaan kan je de deur de schuld geven als je het even niet meer weet. Onderzoek van Gabriel Radvansky, professor psychologie aan de Universiteit van Notre Dame, suggereert namelijk dat door een deur lopen zorgt voor een korte periode van geheugenverlies.

Omdat een kamer een afgebakend gebied is, zetten personen er ook in gedachten een muur omheen, zo beweert de onderzoeker. Hij zegt dat het binnenkomen of juist verlaten van een ruimte zorgt voor een zogenaamde ‘event boundary’ in je gedachten. Dat zorgt ervoor dat de activiteit die in de ene ruimte plaatsvindt wordt gescheiden van de activiteit die plaatsvindt nadat je door de deur bent gelopen.

Resultaat: als je de deur uit loopt, ben je vergeten wat je van plan was. “Het is moeilijk je te herinneren wat je van plan was toen je in de andere ruimte was, omdat die gedachte is afgeschermd”, zo vertelt Radvansky op ND Newswire.

Voor het onderzoek werden drie experimenten uitgevoerd, waarbij studenten bijvoorbeeld geheugentestjes uitvoerden terwijl ze door een kamer liepen, of de kamer juist via een deur verlieten. Uit de resultaten bleek dat de studenten meer geheugenverlies ondervonden als ze door een deur liepen, wat volgens Radvansky suggereert dat de deur een soort grens is die het mensen moeilijk maakt om gedachten uit de vorige ruimte te herinneren.

Lees hier het volledige onderzoeksverslag.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.