De dollars blijven rollen in Silicon Valley /reageer

De dollars blijven rollen in Silicon Valley

Philip Bueters van Techbusiness.nl bezoekt deze week het hart van de high-techindustrie: Silicon Valley. Hij doet ook verslag voor Sync.nl

Misschien is het dansen op de rand van de vulkaan. Toch zijn de wegen door Silicon Valley, het economisch vruchtbare gebied aan de Amerikaanse westkust onder San Francisco, nog altijd overvol. Gigantische billboards maken reclame voor de iPad (is dat eigenlijk wel nodig?), links en rechts zoeven Maserati’s en dure Duitsers voorbij terwijl Yahoo, Google en alle andere grote namen voorbijflitsen in het eindeloze kantorenpark dat de vallei is.

Vastgoed: onbetaalbaar

Als je in San Francisco zelf na een bezoek aan wat designer stores in de Starbucks bijkomt achter een krantje en een ingewikkelde koffie, blijken de vastgoedprijzen zich nog weinig aan te trekken van de malheur in de echte wereld. In juli blijken de kopers wel wat afwachtend, maar de prijzen liggen nog boven die van vorig jaar. Zo verschafte de Rus Yuri Milner zich dit voorjaar nog wat bakstenen in Los Altos voor 100 miljoen dollar. Ook zonder dat recordbedrag staan in de Bay Area nog altijd de duurste vierkante meters van de States, met een gemiddelde huizenprijs van anderhalf miljoen dollar in Palo Alto, de stad waar Facebook zich heeft genesteld.

Dollars rollen

De grote namen van Silicon Valley, vooral de pure online mediaspelers als Facebook, LinkedIn en Google, nemen nog steeds duizenden mensen aan en de werkgelegenheid groeit nog steeds. Bedrijfswaarderingen lopen ook nu nog op, miljardenovernames en investeringen rollen door: Twitter haalde deze maand nog doodleuk 800 miljoen vers geld op. Alsof de aandelenmarkten niet instorten. Bevindt Silicon Valley zich dan op een andere planeet? Niet helemaal.

Dynamiek blijft

Doordat Silicon Valley en de hele Bay Area een wereldwijde hotspot van de technologie-industrie is, gedraagt de economie in deze streek zich min of meer onafhankelijk van die in de rest van de VS. Maar ook de ‘oudgediende’ grote IT-bedrijven, bijvoorbeeld netwerkleverancier Cisco, zullen binnenkort zeker gaan merken dat de overheden de tering naar de nering moeten zetten en bedrijven en consumenten kopschuw zullen worden met investeren. De jongste lichting webbedrijven en de massa’s startups zullen het misschien later pas merken. Vergeet niet dat de miljardendans rond nieuwkomers als Facebook en Zynga grotendeels een voorschot neemt op hun beursgang. Als de beurzen zo doordraven, komt daar weinig van terecht. De zakken van grote venture capitalists en de duizenden angel investors zijn nog goed gevuld, maar ook zij zullen kieskeuriger en voorzichtiger worden, al shun vermogen wordt geraakt door de beursmalaise.

Als de muziek stopt…

Als de double dip in de economie er echt komt, zullen ook de lenigste koplopers van innovatie het voelen. Gaat die bubble dit keer dan eindelijk barsten? Somberaars zien het ervan komen en halen alweer de legendarische powerpoint erbij die venture capitalbedrijf Sequoia Capital in 2008 hield voor de bedrijven uit zijn portfolio: RIP Good Times. Lees die nog maar eens door met de kennis van nu. De boodschap van die ultimate panic memo: het gaat slecht, en het kan nog heel lang veel slechter gaan. Tijd om alle zeilen bij te zetten. Die voorspelling kwam voor de afgelopen twee jaren in elk geval niet uit. Maar helemaal achterhaald is hij nog niet.

…barst de bubble?

Er zijn ook optimisten, die geloven in de kracht van het ongeëvenaarde ecosysteem van startups en snelgroeiende internetbedrijven onder de Californische zon. “De aandelenkoersen staan zo ver af van het dagelijkse werk van een startup. die zijn helemaal gefocust op het binnenhalen van klanten en financiering,” aldus tech-investeerder Saad Khan tegen VentureBeat. Die bubble zal niet met een knal barsten: “De infrastructuur rond het web is tegenwoordig compleet veranderd, de volgende generatie bedrijven zal sneller groeien en groter worden dan we ooit hebben meegemaakt. We staan aan het begin van een nieuwe innovatiecyclus.”

Silicon Valley als trekker

Misschien met de moed der wanhoop, maar Amerikanen hopen dat juist hun techsector, samengebald in deze vallei, hun economie uit een pijnlijke recessie kan weghouden. En zeker, ook in de VS kijken bedrijven naar de overheid om hierbij een handje te helpen. De discussie gaat de laatste tijd niet over het toestoppen van extra subsidie, maar over modernere wetgeving rond patenten en het aannemen van buitenlandse werknemers en, vooruit, ook wat belastingdouceurtjes die innovatie en ondernemerschap kunnen aanjagen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.