De donkere kant van Dubai en andere Emiraten /reageer

De donkere kant van Dubai en andere Emiraten

Dubai is in het Westen vooral bekend om zijn olierijkdom en welvaart. De wolkenkrabbers, het zakenleven en de dure winkels bieden een beschaafde aanblik. Maar Dubai heeft ook een duistere kant. Daar heeft de Golfstaat het liever niet over en ook de meeste Westerse media mijden of bagatelliseren de situatie, ook anno 2011.

Deze “donkere kant” is niet van vandaag of gisteren. De Wereldomroep berichtte er in 2008 al over en beweerde toen dat de situatie in Dubai langzaam verbeterde. Deze veronderstelde verbetering gaat echter wel erg langzaam. Een recente reportage van de Duitse TV-zender WDR liet zien dat in Dubai nog steeds vele duizenden gastarbeiders, voornamelijk Aziaten, als slaven worden behandeld.

Arbeiders in de bouw hebben het zwaar, bij zeer moeilijke arbeidsomstandigheden. Ze werken lange dagen, in grote hitte en tegen een bijzonder laag loon. Inhumaan is ook de situatie van duizenden huishoudelijke hulpen. Ze maken soms werkdagen van meer dan 18 uur en krijgen vaak slecht en onvoldoende eten.

Moderne slavinnen

Vooral de jonge vrouwen hebben het zwaar te verduren. Enerzijds omdat, zoals uit de Duitse reportage blijkt, menig heer des huizes zijn handen niet thuis kan houden en anderszijds door (jaloerse) echtgenotes, die de huishoudelijke hulpen vaak slecht behandelen of zelfs mishandelen.

Soms komt er een incident in de publiciteit, onder andere door toedoen van Human Rights Watch werkers. Maar omdat de gastarbeiders rechteloos zijn, gaan de daders vrijwel altijd vrijuit. Waar de overheid van Kuweit nog enige bereidheid toonde om de duizenden jonge vrouwen enige rechten toe te kennen, is dit in Dubai niet het geval. De reportage van de WDR laat een schrijnend en onthutsend beeld zien van slavernij anno 2011.

In de afgelopen jaren hoorden we maar weinig over deze vorm van moderne slavernij en het op grove wijze schenden van mensenrechten in welvarende oliestaten en andere landen in het Midden-Oosten en Afrika. Tot voor kort werden vooral China en Cuba fel bekritiseerd. Wellicht mede door de opstanden in Egypte, Tunesië, Libië en Bahrein, berichten Westerse media inmiddels wel over dit soort onderdrukking van vrijheden in het Midden-Oosten.

Het is te hopen dat deze bredere blik op mensenrechten zal voortdurend. Hoopgevend is dat recentelijk in het openbaar al meerdere malen is toegegeven dat het Westen in de afgelopen jaren zeer close was met totalitaire regimes in het Midden-Oosten en Afrika. Als reden werd ook onomwonden toegegeven dat handels-en andere belangen prevaleerden boven de mensenrechten. De komende tijd zal leren of die nieuwe eerlijkheid in woorden, ook in daden wordt omgezet.

Freedom project

Gelukkig worden er ook - particuliere - initiatieven genomen om wat aan de moderne slavernij te doen. Zo is, onder de naam “The CNN Freedom Project Ending Modern-Day Slavery'’ de Amerikaanse TV-zender CNN een actie gestart. De zender wil een einde maken aan moderne slavernij wereldwijd, vooral als het om kinderen gaat. Hoewel het erop lijkt dat hun focus op dit moment niet gericht is op landen in het Midden-Oosten en Afrika, is dit natuurlijk een prima initiatief.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.