De fabriek staat straks gewoon in je huiskamer
/2 reacties
-
door: Ewald Smits over: internet, software, productiviteit, businesstrends, materiaal, computer op: 29 januari 2008 Met 3D-printing of personal fabrication kan iedereen fabrikantje spelen
Producten maken doen we straks gewoon thuis
Stel je voor: je koffiezetapparaat geeft er de brui aan. Precies op het moment dat je bezoek krijgt. Je gaat online en klikt op het model dat je wenst. Je downloadt het ontwerp, rekent af en drukt op de printknop. Een uur later klik je enkele onderdelen aan elkaar en je nieuwe koffiezetapparaat is klaar voor gebruik. Science fiction? Geenszins!
3D-printing?
Driedimensionaal printen is een techniek voor het snel en flexibel produceren van (protoypes van) onderdelen en gereedschappen die zijn ontworpen met CAD-systemen. Met 3D-printing kun je onderdelen maken van elke gewenste afmeting en elk gewenst materiaal: keramiek, metaal, kunststof of samenstellingen van materialen.
Sinds de technologie is ontwikkeld is er discussie over de consequenties van de vinding. Is de fabriek straks echt ten dode opgeschreven? En is daarmee het einde van het kapitalisme in zicht? Of is het juist de democratisering van innovatie?
Met de snelle ontwikkeling van 3D-printers is de tijd dat we thuis onze producten fabriceren niet meer ver verwijderd. De fabriek verplaatst zich dus naar de huiskamer, de rol van fabrikant verwordt tot designer, marketeer en verkoper. En daarmee kan iedereen fabrikant worden.
Rapid prototyping
Wetenschappers en ingenieurs zijn al jaren bezig om producten thuis te kunnen fabriceren. MIT’s Neil Gershenfeld, verbonden aan het Center for Bits and Atoms, mag zich een eersteling noemen in het veld. Samen met John Canny, verbonden aan het Berkeley College of Engineering.
Jaren geleden stortten zij zich op het fenomeen van rapid prototyping. Printers werden omgebouwd van eendimensionaal naar driedimensionaal om snel prototypes te kunnen maken van nieuw ontworpen producten. Zodat ontwerpers snel kunnen voelen of die nieuwe telefoon inderdaad goed in de hand ligt. Of in de handtas van mevrouw past.
Toen dat eenmaal goed werkte, ontstond het idee om geen prototypes maar volwaardig werkende producten te printen. Bestaande uit verschillende materialen, kleuren en waar nodig voorzien van alle elektronica.
Sinds Gerhenfeld en Canny zich bezig houden met de vele vraagstukken rondom dit thema, krijgen zij gezelschap van wetenschappers over de hele wereld. Elke nieuwkomer gaf het fenomeen een andere naam. Met als gevolg dat er geen eenduidige benaming is voor het thuis fabriceren van producten. Sommigen noemen het personal fabrication, anderen 3D-printing en weer anderen desktop manufacturing. Feit is dat ze allemaal over hetzelfde praten: het thuis fabriceren (printen) van CAD-tekeningen die via het internet worden verkregen.
Feilloos
De technologie is inmiddels zover dat ze feilloos werkt bij producten en/of onderdelen die geen elektronica bevatten. Zoals een plastic chassis voor de afstandbediening waar je op bent gaan staan. Of het waterreservoir en de padhouder van je Senseo. Dergelijke onderdelen komen er perfect uit.
Ook de prijzen van de printers die deze onderdelen produceren komen met de dag meer binnen bereik van gewone stervelingen. Een serieuze 3D-printer kost op dit moment zo’n 40.000 dollar, twee jaar geleden was dat nog 400.000 dollar. Maar er zijn er ook al voor 5.000 dollar te koop.