De grote samensmelting van consumentenelectronica /7 reacties

De grote samensmelting van consumentenelectronica

Half februari kondigde Toshiba aan om de support voor HD-DVD te laten vallen. HD-DVD zou met Blu-Ray gaan strijden om de opvolger van de dvd te leveren. Wie denkt dat hiermee de strijd is gestreden, heeft het mis. HD-DVD is een eerste slachtoffer in een veldslag die de elektronicabranche tot 2011 gaat saneren. Alle bestaande ideeën over apparaten gaan overboord. In 2011 ziet het landschap van de consumentenelektronica er volstrekt anders uit. Eenvoudiger vooral. Technologie is nauwelijks onderscheidend meer, fashion is het enige wat telt.

Geschiedenis

De convergentie van electronica in de tijdDe hardware voor de informatie- en communicatietechnologie heeft zijn oorsprong in vier apparaten. In 1876 kon Alexander Graham Bell voor het eerst een telefoongesprek voeren met meneer Watson. Een jaar later maakte hij de eerste commerciële versie van de telefoon. In 1888 komt Kodak met de eerste fotocamera, een halve eeuw nadat Henry Talbot het zilver-chloride fotoproces had uitgevonden. Vanuit de fotocamera ontstaat vervolgens de filmcamera.
De derde belangrijke uitvinding is die van de platenspeler. Dit is het eerste apparaat dat muziek van artiesten als fysiek medium in elke huiskamer brengt. De laatste belangrijke uitvinding die aan het begin van het ICT-tijdperk staat, is die van de radio door de Italiaan Guglielmo Marconi in 1895. Marconi legde hiermee de basis voor draadloze communicatie. Bij deze vier producten begint de stamboom van de consumentenelektronica. De grote katalysator voor een explosie aan nieuwe apparaten in de jaren ‘60 en ‘70 lag in een vijfde uitvinding, die van het Integrated Circuit door Jack Kilby bij Texas Instruments.

De niet-compatible jaren 70 en 80

In de jaren ‘70 en ‘80 worden apparaten steeds beter betaalbaar. De meeste gezinnen kopen een tv, een stereoset en krijgen een huistelefoon. De eerste huiscomputer doet zijn intrede. De makers van de apparaten verzinnen steeds weer iets nieuws.
Flitsende designs en nog betere specificaties strijden om het geld van de consument. Doordat de bedrijven nog vaak op het eilandje van hun lokale markt opereren, ontstaan de eerste format wars: Video 2000 versus VHS.
Deze strijd om het beste videocassetteformaat is misschien wel de bekendste. Maar ook verschillen in stekkers, signaalprotocollen en fysieke media konden de consument aardig gek maken.

Bij de computers was het allemaal nog complexer. Wie is opgegroeid in de jaren ‘80 kent de situatie dat je vriendjes allemaal iets anders hadden: een MSX, een Apple II, een Commodore 64, een ZX Spectrum, een eerste DOS PC. Door de beperkte rekenkracht en steeds unieke hardware moest de programmeur van software zich helemaal op één systeem focussen. Overzetten van een programma naar een ander systeem was een complexe opgave.

Microsofts OEM model

Apple was als eerste begonnen met het verkopen van een computer met een grafische interface. Het Macintosh Operating System was echter gebonden aan de hardware van Apple. Het systeem werd hierdoor een niche-product. Microsoft had zelf nooit computers gebouwd. Dit lieten ze over aan derden. Van Microsoft mocht iedereen een computer bouwen die aan de specificaties voldeed. Je kocht een licentie voor hun software en de computer deed ineens DOS of Windows. Deze OEM handelswijze (Original Equipment Manufacturer) bracht Microsoft een bijna-monopolie voor systeemsoftware.

De onderzoeken naar Microsoft inzake de vermeende monopoliepositie lopen nog steeds, maar we kunnen wel vaststellen dat de thuiscomputer door toedoen van deze reus uit Seattle wel een stuk uniformer en meer compatible is geworden. Door Microsoft is de desktop niet meer weg te denken uit alle moderne besturingssystemen.