De ICT-storm in onderwijsland /3 reacties

De ICT-storm in onderwijsland

Goede onderwijstechnologie moet direct beschikbaar zijn, fatsoenlijke inhoud bieden bij bestaande leerlijnen en het moet vooral (bijna) gratis zijn. De technologie is er, de content komt eraan. Maar het ontbreekt aan sponsors. Van het onderwijsveld wordt wel erg veel gevraagd: ongebreideld optimisme van schooldirecteuren, digitaal lef van leerkrachten en positieve inzet van leerlingen op het internet. En, oja: een highspeed netwerk en apparatuur van deze tijd.

Het is de paradox van de Nederlandse Onderwijsdagen.

En ondanks dat voert voorzichtig optimisme over ICT in het onderwijs de boventoon op het evenement, georganiseerd door SURF, een samenwerkingsverband tussen universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die aan grensverleggende ICT-innovatie werken.

Het startpleidooi was van Erik Duval, hoogleraar aan de Universiteit Leuven. Hij pleite enthousiast voor open standaarden, learning analytics en twitteren tussen docent en leerling. ICT is een voorwaarde voor leren geworden. Als je je zaken op orde hebt, onderzoek dan alles wat je wel kunt integreren in je onderwijs, is zijn boodschap. Zie zijn volledige keynote hieronder in het filmpje.

Voor wie nog worstelt met openheid op internet, mobiele telefoons in de klas, oude computers en gesloten systemen: richt je daarop. Voor iedereen die er tussenin zit, volgen hier een paar leuke ICT-stormen die het Nederlands onderwijs nog staat te wachten. Wanneer het onderwijs welke storm ontvangt, mogen ze zelf kiezen. Helder is wel: het stormt!

Storm 1: wat er al is

Er zijn (gratis) tools genoeg, hele online lijsten met ideeën over hoe je mobiele telefoons op een positieve manier in de klas kunt gebruiken. Er zijn leerkrachten genoeg die superenthousiast zijn over ICT in de klas. En er zijn leerkrachten die keihard werken om de ontwikkelingen bij te houden die links en rechts aan hen voorbij suizen.

Aan de andere kant zijn er nauwelijks educatieve uitgevers die gedegen digitale leerlijnen aanbieden. Wel kleinere partijen die hun eigen content bieden voor leerlijnen. Je kunt zelf je lesdag samenstellen. Zo koop je voor 250 euro per jaarlicentie voor de hele school een Frans of Engels dorp om je leerlingen op hun taalvaardigheid te toetsen, voor het Taaldorp, een verplicht onderdeel op het voortgezet onderwijs. “Geïnteresseerde scholen geven aan dat ze ook 250 euro per module teveel vinden’, geeft de ontwikkelaar van de educatieve Taaldorpgame aan.

Storm 2: wat eraan komt

Learning analytics: het bijhouden van resultaten en het leerniveau. Ook het bijhouden van beschikbaar materiaal voor leerlingen, gecombineerd met oudergesprekken, rapporten en het portfolio dat de leerling zelf bijhoudt. De Sterrenschool 2.0 (zie filmpje hieronder) van Kennisnet is een bijna volwassen onderwijstool.

Storm 3: de leerlingen zelf

En de leerlingen zelf? Die passen dit soort tools al dagelijks toe in de praktijk.

Reageren via Facebook

Over Susanne van Dijk

Susanne van Dijk is ondernemer en journalist. Meer van haar werk is te vinden op [url=http://www.extranieuwsproducties.nl]www.extranieuwsproducties.nl.