De iPhone unlocken, mag dat? /3 reacties

Activatie

beeld: HiggyVoordat je iets met een iPhone kunt doen, moet hij worden geactiveerd. Hierbij stuurt de iPhone drie getallen naar een server van Apple: het Device ID, het IMEI-serienummer van de telefoon en de ICCID, het serienummer van de simkaart. De server berekent hiermee een activatiecode die is voorzien van een digitale handtekening. De iPhone controleert of deze handtekening correct is, en als dat zo is, wordt de functie geactiveerd. Om die code te controleren, gebruikt de iPhone een digitaal certificaat.

Vervangen

Het omzeilen van de activatiecode gebeurt door eerst het certificaat te vervangen en vervolgens een activatiecode te maken met een nieuwe digitale handtekening. Die digitale handtekening kan dan worden gecontroleerd met het vervangende certificaat. Het maken van zo’n vervangend certificaat is juridisch geen probleem. Het is alleen verboden om certificaten met daarin de identiteit van een persoon te vervalsen. Dat is valsheid in (elektronisch) geschrifte. Maar daar is hier geen sprake van.

Het kopen van een breekijzer, het dragen van een bivakmuts en het bij een garagedeur staan zijn alle drie legaal…

Bij dit omzeilen moet de iPhone voor de gek gehouden worden. Deze probeert te communiceren met de server van Apple maar moet worden omgeleid naar de computer van de eigenaar van de iPhone, zodat deze de vervangende activatiecode kan terugsturen. Dit kan zonder moeilijke technische trucs. Ook hier is nog geen sprake van illegale activiteiten.

Nu zijn de afzonderlijke stapjes wellicht nog wel legaal, maar daarmee is niet gezegd dat de hele procedure dat ook is. Het kopen van een breekijzer, het dragen van een bivakmuts en het bij een garagedeur staan zijn alle drie legale dingen, maar wie ze alle drie achter elkaar doet, is waarschijnlijk bezig met een poging tot inbraak.

Hacken

De Nederlandse wet kent een aantal bepalingen aangaande ‘hacken’: het aanpassen, verwijderen of omzeilen van technische maatregelen om een apparaat iets anders te laten doen dan de bedoeling is. Hacken in de oorspronkelijke betekenis dus.
De belangrijkste is artikel 32a van de Auteurswet. Dit artikel verbiedt het verspreiden of “uit winstbejag voorhanden hebben” van middelen die uitsluitend een technische voorziening ter bescherming van software verwijderen of omzeilen. Die middelen moeten dan wel uitsluitend bestemd zijn voor het uitschakelen van de voorziening. Een hex editor is dus niet verboden, ook al kun je er software mee aanpassen zodat de beveiliging het niet meer doet. Het omzeilen zelf is niet strafbaar.

Shareware

Het is goed verdedigbaar dat de activatie-functie een dergelijke technische voorziening is. Bescherming van software wil zeggen dat bepaalde functies niet zomaar gebruikt kunnen worden, maar pas na invoering van een code of andere handeling. Denk aan shareware: deze mag gratis worden gebruikt gedurende een zekere tijd, of bepaalde functies zijn uitgeschakeld, tot de software wordt geregistreerd.

Daarmee is het verspreiden van activatie-tools een strafbaar feit waar zes maanden cel op staat.

Beschermt de activatie de software in de iPhone? Ik zou zeggen van wel. Het was Apple’s bedoeling dat de software pas te gebruiken was nadat de iPhone zichzelf had aangemeld bij haar server. Dat kun je vergelijken met een shareware-auteur die bepaalde functies uitschakelt tot je de software registreert (en betaalt). Dus waarschijnlijk kan Apple op dezelfde bescherming rekenen als de shareware-auteur. Daarmee is het verspreiden van activatie-tools een strafbaar feit waar zes maanden cel op staat.

Een eindgebruiker die alleen zijn eigen iPhone activeert, is daarentegen niet strafbaar. Dat zou hij alleen zijn als hij het “uit winstbejag” deed, maar dat gaat niet op bij de iPhone. Die wordt immers zonder subsidie verkocht. Welke winst kan deze eindgebruiker dan maken door zelf te activeren in plaats van het de provider te laten doen?