De iPhone unlocken, mag dat? /3 reacties

Jailbreaking

beeld: K!TDie eindgebruiker loopt alleen wel tegen een tweede probleem aan. Het is namelijk niet mogelijk om uitvoerbare bestanden op de iPhone te kunnen zetten. Het proces om dit toch te kunnen doen, heet “jailbreaking”. Dit gebeurt door een kopie van de firmware van de Apple-website op te halen en hierin bepaalde instellingen te wijzigen. De gewijzigde kopie wordt dan op de iPhone geplaatst.

Firmware is software, en software is beschermd door het auteursrecht. De vraag is dus of de licentie of ‘EULA‘ iets zegt over dit kopieren en aanpassen van de software. In de gebruiksovereenkomst (pdf) van de iPhone staat het volgende:

“You may not copy, decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, modify, or create derivative works of the iPhone Software, iPhone Software Updates, or any part thereof.”

“Als u deze doos openmaakt, gaat u akkoord met de voorwaarden die u in de doos vindt.” Dat kan natuurlijk niet.

Apple zet bovenaan deze EULA dat je pas gebonden bent aan deze EULA wanneer je de iPhone gebruikt. Dat is ook logisch, want het is niet mogelijk om iemand te binden aan een EULA die hij nog niet gelezen heeft. Vroeger zag je nog wel eens producten in een doos, waarbij dan op de doos stond “als u deze doos openmaakt, gaat u akkoord met de voorwaarden die u in de doos vindt”. Dat kan natuurlijk niet.

Firmware

Wie de firmware downloadt met zijn iPhone nog in de doos, heeft dus niets met de EULA te maken. Die firmware mag je reverse engineeren, om eens wat te noemen (artikel 45l Auteurswet).

Maar daarmee ben je er nog niet. Andermans software wijzigen mag namelijk nooit zonder toestemming, behalve om fouten te herstellen (artikel 45j Auteurswet, laatste zin).

De wijzigingen die je nodig hebt om de iPhone-unlock mogelijk te maken, betreffen alleen de configuratiebestanden en niet de uitvoerbare code zelf. Nu zou je kunnen zeggen: “configuratiebestanden zijn bedoeld om instellingen mee te configureren, dus het was de bedoeling dat deze worden gewijzigd.”

Apple stelt de software in, en de gebruiker wordt geacht deze ongewijzigd in zijn iPhone te plaatsen.

Normaal zou dat opgaan, maar in dit specifieke geval niet. Bij deze software is het niet de bedoeling dat de gebruiker iets wijzigt. Apple stelt de software in, en de gebruiker wordt geacht deze ongewijzigd in zijn iPhone te plaatsen. Bovendien is de firmware als geheel versleuteld, wat alleen maar duidelijker laat zien dat het niet de bedoeling is dat de software wordt gewijzigd.

Jailbreaken is daarmee te zien als een schending van het auteursrecht van Apple op de firmware. Ook als het gebeurt met de iPhone nog netjes in de ongeopende doos. Bovendien, als het fout gaat en de iPhone wordt ‘gebrickt’, is Apple niet verplicht enige vorm van garantie te verlenen om dit te herstellen.

Turbosim

Een andere manier om een iPhone te unlocken is om een speciale simkaart te gebruiken: de TurboSIM. Dit is eigenlijk geen simkaart maar een soort van houder voor je eigen simkaart met en extra functionaliteit, waardoor de iPhone denkt dat hij van een officiële simkaart voorzien is. De lock blijft dus gewoon staan, maar de iPhone werkt toch met je eigen simkaart. De hierboven bespreken activatiestap kun je dan ook overslaan.

Ook bij de TurboSim-methode blijft het echter nodig om de iPhone te jailbreaken. En aangezien nu net die stap juridisch twijfelachtig is, schiet je hier niet zoveel mee op.

Conclusie

Conclusie: het unlocken van de iPhone is bepaald geen sinecure - technisch niet en juridisch niet. Om de simlock van een iPhone uit te schakelen, zijn behoorlijk wat voorbereidende handelingen nodig. En die stappen, met name het ‘jailbreaken’, zijn waarschijnlijk niet toegestaan.

Reageren via Facebook

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.