Reacties/ De kans op buitenaards leven gaat richting honderd procent printlink

  • door: Erik Arends
    over: meteorologie
    op: 3 februari 2012
  • Er zijn waarschijnlijk meer planeten dan sterren, zeggen astronomen op basis van een statistische schatting.
  • Het wordt nu wel heel onwaarschijnlijk dat er géén buitenaards leven bestaat.

nuance (5 februari 2012, 18:10)

dat er miljarden planeten zijn zegt nog niets over de hoeveelheid van (inteligent) leven en de eventuele ontdekking hiervan.
90% van de in dit artikel besproken planeten bevinden zich niet binnen de zogenoemde leefbare zone,
en van dat aantal planeten ( 10 % ) die dan overblijven heeft waarschijnlijk slechts een achtste een aardachtige binnen en buitenlaag, de vraag daarna is hoeveel planeten van die achtste van 10 % beschikt over vloeibaar water en andere noodzakelijke chemische stoffen.
Maar ook dan blijft nog een indrukwekkend aantal planeten over maar... ontwikkelt leven zich in zijn eigen tijdsbestek dwz dat leven zich niet universeel en tegelijkertijd ontwikkeld maar gelijdeleik en apart, dus waar eerst leven was hoeft het nu niet meer zo te zijn en waar nu geen leven is kan dat mogelijk later komen.
Dus de kans dat twee inteligente levensvormen/maatschapijen op twee planeten zich tegelijkertijd ontwikkelen in het zelfde tempo/tijdsbestek en dezelfde globale trant is zeer onwaarschijnlijk, tenzij er sprake is van een cluster van inteligent leven binnen 1 en het zelfde deel van ons melkwegstelsel.
Ook afstand speelt een rol want alhoewel dan gezien de hoeveelheid van planeten die inteligent leven kunnen bevatten welke inmiddels door mijn argumentatie fors is gereduceerd zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheid van inteligent leven binnen het universum. dan nog is de ontdekking van inteligent leven gezien onze huidige technische capaciteiten nog heel heel ver weg...en dat is mischien maar beter ook zo, luisterend naar de woorden van Sthepen Hawking.

netteke (6 februari 2012, 13:59)

Buitenaards of aards alles is eenheid echter dat wordt keer op keer "verdonkermaand!"

lvg (6 februari 2012, 15:32)

Om een statische analyse te maken moet men alle variabelen een bepaalde waarde toekennen:
- kans planeet in leefbare zone, atmosfeer aanwezig, temperatuur, straling, ...
- kan dat dit leven nog aanwezig is of nog niet ontstaan is
- ...
Dit kan maar pas op een wetenschappelijke basis statistisch bekeken worden als men verschillende planeten met leven gevonden heeft en deze planeten kan vergelijken met alle andere planeten.

Nu stellen dat de kans op een planeet naar 100 procent gaat is gewoon flauwekul zonder enige wetenschappelijke basis.

Men kan evengoed zeggen: er is nog op geen enkele planeet leven gevonden, dus de kans dat er leven is op een andere planeet nadert 0%

Christine Karman (6 februari 2012, 20:24)

Laten we dan maar oprecht hopen dat ze ons nooit ontdekken.

An Peters (8 februari 2012, 12:43)

Als de mentaliteit van de 'marsmannetjes' hetzelfde is als die van de mens dan mag ik hopen dat het nog erg lang duurt voor we ze ontmoeten.

An Peters
www.goaltrainingen.nl

Kipp Carver (9 februari 2012, 11:13)

Zo lang de mens de aarde niet kan beschermen tegen zichzelf, hebben we niks buiten onze planeet te zoeken. En minstens net zo lang, heeft het geen nut voor buitenaardsen om met ons contact te hebben. Onze resources, dat is pas interessant..... Als wij onze aarde niet beroven van alles wat ze ons te bieden heeft, doen de buitenaardsen het wel.... :)

apriethoff (2 maart 2012, 22:37)

@lvg,

die redenering klopt van geen kanten. Stel dat er evenveel planeten als sterren zijn (waarschijnlijk zijn het er veel meer), dan zijn er, zoals in het artikel wordt gezegd, 20.000.000.000.000.000.000.000 planeten. Dus zelfs als er op slechts 1 op de miljard planeten leven is ontstaan, zijn er nog altijd 20.000.000.000.000 planeten met leven. Je beweert dat de kans op leven naar de 0 procent gaat omdat er op nog geen enkele planeet leven is ontdekt. Dat is natuurlijk onzin. Alle exoplaneten staan zo ver van ons vandaan dat het buitengewoon moeilijk is om daar leven te ontdekken. We kunnen hiervandaan echt geen bomen of dieren zien, het enige is dat we kunnen zien welke stoffen er in de atmosfeer van zo'n planeet voorkomen. En dat geeft hooguit een aanwijzing of daar leven zou kunnen zijn.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje