De Kleine Aarde gaat experimenteren met eco-markt /reageer

De Kleine Aarde gaat experimenteren met eco-markt
  • door: Martine Postma
    over: duurzaam, milieu, strategie, beleid
    op: 21 april 2009
  • Bedrijven kunnen bij De Kleine Aarde vanaf eind mei onder meer hun voetafdruk online laten berekenen.

  • Nieuwe directeur Messing: ´Vanaf nu willen we niet zozeer waarschuwen als wel inspireren.´

Jarenlang richtte de organisatie voor milieubewustwording zich op particulieren die iets wilden leren over duurzaam leven. Maar De Kleine Aarde slaat een nieuwe weg in. Bedrijven, organisaties en gemeenten zijn vanaf nu de voornaamste doelgroep van de milieuorganisatie in Boxtel. Want zij hebben de middelen om de maatschappij daadwerkelijk anders in te richten.

Bij De Kleine Aarde kunnen particulieren al sinds de jaren zeventig inspiratie opdoen voor een ‘ander’ leven. Op het drie hectare grote terrein in Boxtel worden elk jaar cursussen en workshops gehouden waarin je leert vegetarisch te koken, een ecologische moestuin aan te leggen of een mandje te vlechten van wilgentenen. En dat blijft ook zo, verzekert Martijn Messing, sinds februari directeur van de milieuorganisatie.

Mondiale voetafdruk

Maar om te komen tot een werkelijk duurzame samenleving is er volgens hem meer nodig. “We willen zo veel mogelijk mensen stimuleren om samen te gaan werken aan noodzakelijke duurzame ontwikkeling”, zegt Messing. Dat betekent dat niet alleen goed willende burgers ertoe moeten worden aangezet om hun privé-leefstijl te veranderen. Ook bedrijven, scholen, gemeenten en provincies moeten leren hoe het anders kan.

“Wij gaan ook de professional faciliteren”

Daarbij zet De Kleine Aarde het meetinstrument van de mondiale voetafdruk in. De voetafdruk geeft aan op hoeveel vierkante meters aarde een persoon of bedrijf met zijn activiteiten beslag legt. Bedrijven kunnen bij De Kleine Aarde vanaf eind mei hun voetafdruk online laten berekenen. Vervolgens kunnen ze in Boxtel advies op maat en begeleiding inkopen om die voetafdruk te verkleinen. Hoewel Messing zelf liever spreekt van ‘verbeteren’. “Dat past beter in onze nieuwe visie. De Kleine Aarde heeft heel lang gewaarschuwd: jongens, het gaat niet goed zo. Vanaf nu willen we niet zozeer waarschuwen als wel inspireren. Informatie verstrekken, alternatieven aanreiken, een platformfunctie vervullen.”