De kleinste 3D-printer ter wereld /1 reactie

De kleinste 3D-printer ter wereld

De fabriek staat straks gewoon in je huiskamer, zo schreven we drie jaar geleden al. De 3D-printer, want daar gaat het hier over, zou de consument gaan veranderen in een fabrikant. Onderzoekers aan de Vienna Institute of Technology claimen dat dit toekomstbeeld dichterbij is dan je denkt: zij hebben naar eigen zeggen de kleinste, lichtste en goedkoopste 3D-printer ter wereld ontwikkeld.

Het bewuste prototype is niet groter dan een melkpak, weegt anderhalve kilo en kost slechts 1200 euro om te maken. De printer maakt gebruik van lichtbundels die kleine laagjes van een twintigste millimeter verharden. Volgens de onderzoekers is dat voldoende voor de productie van ingewikkelde objecten als gehoorapparaten.

Volgens de onderzoekers kan de prijs van de printer in de toekomst nog verder dalen, als de printer in grote aantallen wordt geproduceerd. Het apparaat kleiner maken staat voor de groep ook hoog op de agenda, al kan je je afvragen hoeveel kleiner het nog kan.

“Met deze printer kan iedereen thuis kleine 3D-objecten produceren”, aldus de onderzoekers. Door ontwerpen van het internet te plukken, kan er geld bespaard worden op de productie van dure, speciaal gefabriceerde reserve-onderdelen.

Lees ook: van wie is een 3D-printontwerp eigenlijk?

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.