De lekkerste vis is groene vis /reageer

De lekkerste vis is groene vis

Vissen is niet zo´n duurzame bezigheid, ontdekte Martine Postman. De viswijzer moet haar helpen te kiezen voor de zuivere vis. ´Als nou ook kleinere viswinkels en markthandelaren zich iets meer voor duurzaamheid gaan interesseren, dan zie ik het wel weer zitten met die vis.´

Al een aantal jaren probeer ik mezelf een duurzamer levenswijze aan te wennen. Maar een onderwerp waar ik pas sinds kort een beetje grip op krijg, is vis. Vis is gezond, hoor je altijd. Er zitten veel onverzadigde vetten in en die verminderen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Daarom krijg je als consument van allerlei kanten het advies om vaker vis te eten.

Maar er zijn ook alarmerende berichten over vis. Sommige vissoorten worden zo zwaar overbevist dat ze dreigen uit te sterven. Als er niks verandert in de manier waarop we in de wereld omgaan met vis, zijn de zeeën halverwege deze eeuw leeg. Door zulke berichten denk ik: laten we dan niet óók nog meer vis gaan eten met zijn allen.

Het ligt natuurlijk genuanceerder: bepaalde vissoorten worden niet overbevist, en niet gevangen op manieren die schadelijk zijn voor de natuur. Die kun je dus heel goed eten. Om je te vertellen welke vissen dat zijn, is er de viswijzer.

Ik heb de viswijzer nu ongeveer anderhalf jaar in mijn tas zitten. Toen ik hem pas had, dacht ik: “Mooi, nu koop ik alleen nog maar vis uit de groene categorie.” Dus vroeg ik bij diverse viswinkels in de buurt naar harder uit de Waddenzee, biologische forel of in Nederland gekweekte tilapia. Die bleken ze nergens te verkopen, net zomin als op de markt. En ook in restaurants vind je op de kaart toch vaak vissen uit de categorie ‘liever niet’, zoals roodbaars, sliptong en zeewolf. De duurzaamste vis die ik een tijdlang kon vinden, waren eigenlijk vissticks uit de supermarkt. Want die worden gemaakt van Alaska pollak en dat is volgens de viswijzer een ‘prima keuze’. Maar vissticks zijn natuurlijk iets anders dan een lekker visje.

Ook in restaurants vind je op de kaart toch vaak vissen uit de categorie ‘liever niet’

De laatste maanden gaat het voor mijn gevoel ineens beter. Onze supermarkt verkoopt sinds kort bijvoorbeeld vis met het duurzame MSC-keurmerk. En op de menukaart van een restaurantje in de buurt kwam ik laatst zowaar harder tegen. Als nou ook kleinere viswinkels en markthandelaren zich iets meer voor duurzaamheid gaan interesseren, dan zie ik het wel weer zitten met die vis.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl