De mens maakt bedrijven pas echt duurzaam /reageer

De mens maakt bedrijven pas echt duurzaam

Duurzaamheid vormt voor beleggers en ondernemers meer en meer een belangrijk thema. De koudwatervrees die deze groepen aanvankelijk nog hadden ten aanzien van duurzaamheid in al haar facetten, wordt de laatste jaren weggenomen door onderzoekers als Derwall.

Dr. Jeroen Derwall krijgt een internationale prijs toegekend voor zijn proefschrift ‘The economic virtues of SRI and CSR’ (pdf), waarin hij concludeert dat “de verschillende aspecten van duurzaam ondernemen en beleggen wel degelijk relevant zijn voor managers en beleggers die streven naar het behalen van een optimaal financieel resultaat.”

Strategie

Volgens deze onderzoeker en universitair docent bij de vakgroep Finance aan de universiteit van Maastricht kun je het argument “rekening houden met duurzaamheidsthema’s betekent een verslechtering van het financieel rendement” naar het rijk der fabelen verwijzen.
Hij toonde zelfs aan dat bedrijven die bovengemiddeld scoren op milieuverantwoord ondernemen een hogere beurswaarde realiseren dan bedrijven die minder milieuverantwoord werken. Hiervoor creëerde hij met zijn collega’s een aandelenportefeuille van duurzame bedrijven die over een periode van acht jaar werd gevolgd. In die acht jaar presteerde deze portefeuille signficant beter op de beurs dan minder duurzame portefeuilles.

Derwalls verklaring: “Beleggers bepalen hun strategie op basis van verwachtingen over de winst van een bedrijf. Op het moment dat bedrijven hun daadwerkelijke winsten rapporteren en deze overtreffen die verwachtingen, kan dat voor opwaartse koerssprongen zorgen voor deze bedrijven. We vermoeden dat dat de goede prestaties verklaart.”

Prijzen

Onderzoek in deze lijn van Derwall en zijn collega’s prof. dr. Rob Bauer van de Universiteit van Maastricht en prof. dr. Kees Koedijk van de Universiteit van Tilburg werd de afgelopen jaren meerdere keren beloond met internationale prijzen.

Zo kregen ze de Amerikaanse Moskowitz Prize voor het beste onderzoek op het gebied van sociaal verantwoord beleggen en de European Finance & Sustainability Research Award van het Franse Social Investment Forum.
Dit instituut kent nu laatstgenoemde prijs voor 2008 toe aan het proefschrift van Derwall.
Maandag 21 januari haalde hij hem op in Parijs. “Al is het niet de eerste prijs, het blijft een eer om op deze manier erkenning voor je onderzoek te krijgen. Ik vind het belangrijk onderzoek te verrichten dat ook buiten de academische kring aanspreekt. In de jury zitten zowel praktijkmensen als academici, dus blijkbaar wordt het als relevant voor de praktijk gezien.”