De Nederlandse robot wil voorop lopen /6 reacties

De Nederlandse robot wil voorop lopen
  • door: Amanda Verdonk
    over: robotica
    op: 6 november 2009
  • Robotica is hot.

  • Maar voordat autonoom rondwandelende machines op grote schaal hun intrede doen zal er nog een aantal hordes genomen moeten worden.

Dat we bijna niet meer zonder de robot kunnen werd onlangs weer eens duidelijk. Het Explosieven Opruimingscommando zette onlangs een robot in om gasflessen onschadelijk te maken die door criminelen bij een pinautomaat in Badhoevedorp waren neergezet. De robot verwijderde het ontstekingsmechanisme uit de flessen. En in mei van dit jaar werd een onbemande mini-helicopter door de politie ingezet om te speuren naar illegale hennepteelt. Door zijn warmte- en geursensoren kan hij letterlijk en figuurlijk onraad ruiken.

Ook bij wetenschappers en beleidsmakers staat robotica hoog op de agenda. Op 5 en 6 november was er een tweedaags congres over robotica. Op de eerste dag kwamen robotica-experts uit de hele wereld hun laatste inzichten delen. Op de tweede dag gingen beleidsmakers aan de slag om een strategische visie voor robotica te ontwikkelen. Zij willen robotica definitief op de kaart zetten in Nederland. “Loopt u mee voorop, of volgt u liever vanaf de zijlijn?”, is de aansporing op de website van het congres.

Deltaplan

Waarom al die aandacht voor robots? Zijn het niet gewoon leuke technische snufjes? Niet volgens het rapport Horizonscan uit 2007. Hierin staat dat robotica een “uitermate grote impact zal hebben op vrijwel elk terrein van onze samenleving.” De beleidsmakers denken daarbij aan verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening en woningbouw, landbouw, milieu, onderwijs, oorlogvoering, politieke en juridische systemen. Maar ook de arbeidsmarkt, want robots kunnen steeds meer taken van de mens overnemen. Nu nog wordt er verwacht dat er in de toekomst een tekort aan hoogopgeleiden zal zijn. Maar de meeste arbeidsmarktvoorspellingen houden geen rekening met de opkomst van robotica, waardoor de arbeidsmarkt er totaal anders uit kan komen te zien. Het rapport wil aansporen tot niets minder dan een Deltaplan voor robotica in Nederland.

Omdat een robot uitgerust is met veel verschillende technologieën (sensoren, actuatoren, regelaars, beeldverwerking etc.) is robotica een multidisciplinair vakgebied. Het vraagt dan ook om een convergentie van vele vakgebieden; nanotechnologie, biotechnologie, informatica, cognitieve wetenschappen, maar ook gedragswetenschappen en taalwetenschappen. Volgens de Horizonscan hebben Nederlandse onderzoekers een goede uitgangspositie, omdat ze goed presteren op het terrein van ICT en omdat er veel aandacht is voor de cognitieve wetenschappen, nanotechnologie en industrieel ontwerpen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft geen sterke positie in de productie van robots, wel in het slim toepassen van roboticakennis. Robots worden veelal uit het buitenland geïmporteerd en vervolgens aangepast aan de eisen van de afnemer. Een uitzondering daarop is het Schiedamse bedrijf Lely, dat al jaren wereldwijd succes heeft met het maken van melkrobots voor koeien.