De Nederlandse school in auto-ontwerp
/13 reacties
-
door: Merien ten Houten over: mobiliteit, vormgeving, strategie op: 19 mei 2007 Nederland is niet een land met een enorme autoindustrie historie
Toch drukken Nederlanders vandaag de dag een behoorlijke stempel op auto ontwerp
Bij Nederland denk je niet direct aan auto industrie. Er zitten hier een paar niche fabrikanten als Donkervoort en Spyker in de polder. In Limburg hebben we een echte autofabriek die op halve kracht Mitsubishi’s produceert. Nederland mist een autohistorie zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten die wel hebben.
Bij Nederland denk je wel aan design. Van Gerrit Rietveld tot Marcel Wanders, Nederland heeft al decennia lang een flinke stem als het gaat om vormgeving. Het gaat dan meestal om grafische vormgeving, meubels en soms architectuur. Er is een duidelijke Nederlandse ontwerp school. Nederland ontwerp staat bekend als sober, nuchter, functioneel, soms zelfs somber. Op het eerste gezicht niet de beste basis voor auto-ontwerp.
Winnaar van een prijsvraag
In 1983 won Fedde Talsma de Autoselect ontwerpprijs. De opdracht die Autoselect een jaar daarvoor aan haar lezers had gegeven was: ‘ontwerp een opvolger voor de Volvo 340 zoals die eind jaren 80 op de markt kan komen’. De inzendingen werden beoordeeld door ondermeer Wim Oude Weernink, wijlen Nuccio Bertone en Rob Koch. Rob Koch heeft zelf een stempel gedrukt op Volvo ontwerp met de 440 en de 480.
Hoofdprijs van de wedstrijd was een 1 op 2,5 schaalmodel van het eigen ontwerp. Een originele en kostbare prijs. De toen 29 jarige Talsma won die prijs. Op dat moment was Talsma freelance industrieel ontwerper; hij had enkele jaren daarvoor de opleiding industriële vormgeving aan de TU Delft afgerond. Deze achtergrond schemerde ook door in zijn ontwerp. Het was niet alleen een mooie auto maar vooral ook een doordacht ontwerp: er was nagedacht over materiaal keuzes en fabricagebeslissingen. Die zaken die de overgang van subliem prototype naar betaalbaar productiemodel zo moeilijk maken. Een sterk punt van het ontwerp was het ontbreken van tierlantijnen, een eigenschap die in Nederlands ontwerp vaker voorkomt.
Nadat Talsma intensief had samengewerkt met de studio van Volvo Car, het toenmalige Nederlandse Volvo (nu NedCar), om zijn schaalmodel te maken bleek dat hij ook voor een onaangekondigde prijs in aanmerking kwam: Talsma kreeg een baan aangeboden bij Volvo Car. The rest, as they say, is history…
Fedde Talsma is nu platform chief designer bij Volvo Car Corp. Hij pendelt op en neer tussen zijn huis in Rotterdam en zijn werk in Göteborg, Zweden. Op zijn huidige positie is hij verantwoordelijk voor de huidige stijl van Volvo personenauto’s. Hij is ook verantwoordelijk voor de nieuwe Volvo C70.