De nieuwe computer is aaibaar, sociaal en alomtegenwoordig
/1 reactie
-
door: Ewald Smits over: internet, software, vormgeving, materiaal, computer op: 28 augustus 2007 De computer wordt mensvriendelijk, aaibaar, sociaal digitaal en alomtegenwoordig
Vier projecten die een tipje van de sluier oplichten
De computer wordt mensvriendelijk, aaibaar, sociaal digitaal en alomtegenwoordig, meldde NRC Handelsblad onlangs op basis van interviews met medewerkers van Microsofts Cambridge Research Lab. Hoe ziet dat er eigenlijk uit?
Social Digital Systems
De meeste computerbedrijven verbergen wat er aan nieuws bekokstoofd wordt, maar Microsoft heeft de traditie juist te laten zien wat er mogelijk in de toekomst aan zit te komen. Het bedrijfsonderdeel Social-Digital Systems onderzoekt de mogelijkheden voor nieuwe mensvriendelijke computers. Desktop-pc’s, notebooks en zelfs telefoons zijn inmiddels uit hun krachten gegroeid en kunnen bijna alles tegelijk. Voor veel gebruikers werken die mogelijkheden verstikkend. De kruisbestuiving tussen psychologie, sociologie, vormgeving en computerwetenschappen moeten tot nieuwe inzichten leiden.
“Na het tijdperk van de personal computer volgt ubiquitous computing“, zegt onderzoekster Abigail Sellen in NRC. “Deze volgende generatie alomtegenwoordige computers helpt je alledaagse handelingen uit te voeren, en je kunt ze simpel bedienen met je vingertoppen of met je stem.”
Het ontwerp moet de menselijke waarden dienen, je gedrag voorspellen en daarop inspelen. Het gezin is een belangrijke inspiratiebron.
Vier voorbeelden.
1 | WhereAboutsClock
Wie wil weten waar de overige gezinsleden uithangen, kan dat straks zien op de Whereabouts Clock. Deze klok gemaakt voor de keuken, geeft aan waar elk gezinslid op dat moment is: op school, op het werk, op het sportveld of elders.
De Whereabouts Clock krijgt de gewenste informatie via de mobiele telefoons van de gezinsleden. Wanneer een gezinslid van de ene lokatie (school) naar de andere gaat (sportveld), stuurt het mobieltje automatisch een SMS naar de klok met de nieuwe lokatie. Welke zones en/of lokaties je in de klok wilt laten terugkomen bepaal je natuurlijk zelf. Bij het installeren van de software geen je de gewenste zones aan.
Gezinsleden die liever niet getoond worden op de WhereAbouts Clock kunnen simpelweg hun mobieltje afzetten. Voor hen die juist meer info wensen te geven over hun bezigheden op dat moment, kunnen dat via SMS doorgeven aan de klok. Dus zit een gezinslid in een niet gedefinieerde zone, maar is hij aan het winkelen, dan kan hij via een SMS met het woord Winkelen aan de klok doorgeven wat zijn activiteiten zijn. De tekst zal onder het icoon van de persoon op de klok verschijnen. [Meer lees je in deze pdf]
2 | TouchTalk
Touchtalk kan gezien worden als een onderzoek naar nieuwe vormen van communiceren. Volgens de wetenschappers aan het Microsoft Cambridge Research Lab laten gebruikersonderzoeken al jaren zien dat mensen zichzelf graag op vernieuwende manieren uitdrukken. Tegelijkertijd willen gebruikers graag verschillende communicatiekanalen tot hun beschikking hebben. Zij beschouwen communicatiekanalen als tools en hoe meer tools ze hebben, hoe rijker ze zich voelen in de manieren om zich uit te drukken.
TouchTalk is de ‘engine’ die experimenteren mogelijk maakt. Wat de uiteindelijke vorm zal zijn, is nog lang niet duidelijk.
3 | Augmented Reality Kitchen
Met de Augmented Reality Kitchen heeft de projectgroep een keuken gebouwd waarin technologie de gebruiker werkelijk op alle fronten ondersteunt. Wie een taart wil bakken, krijgt elke stap van het recept visueel geprojecteerd op de keukendeur (die bestaat uit een lcd- of plasmascherm). De benodigde ingrediënten voor de taart, zijn voorzien van rfid-tags en zijn dus altijd op voorraad. Daarbij laten de oplichtende handvatten van de keukenkastjes en -lades zien waar de benodigde ingrediënten zich bevinden.
4 | BubbleBoard
Het reguliere antwoordapparaat is dringend aan vervanging toe, vinden ze bij Microsoft. Je kunt niet zien wie er gebeld hebben, je weet niet voor wie de boodschappen zijn bedoeld en het is moeilijk de boodschappen te bewaren en bijvoorbeeld door te sturen naar iemand e-mailbox.
Met de Bubbleboard behoren deze minpunten tot het verleden. Sterker: deze volgens Microsoft ‘eerste vingeroefeningen op weg naar een nieuw antwoordapparaat’ kan veel meer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wie je een boodschap achterlaat.
Bubbleboard gebruikt de metafoor van water om spraak te visualiseren. Wanneer er een voice-mail is achtergelaten, verschijnt er een luchtbel met daarin de foto of visualisatie van degene die belde. Nieuwe berichten drijven bovenaan, oudere zakken steeds verder naar onderen.
Meer weten? Bekijk de presentatie Designing for Human Values in the Digital Age door Abigail Sellen
Reageren via Facebook