Nieuws/ De nieuwe rol van Google is die van investeerder /reageer

door: Ewald Smits
over: financiering, bedrijfsgroei, strategie
op: 11 september 2007

Google is gestart met het investeren van risico-kapitaal in veelbelovende startups om ze vervolgens te kunnen kopen. De bedragen waarmee de zoekmachinegigant risicovol investeert zijn niet hoger dan 500.000 dollar per startup, maar de ambities zijn groot. Google nam zelfs een aandeel in een Indiaas seedfund. Dat meldt BusinessWeek na grotendeels anonieme gesprekken met medewerkers van Venture Capital-bedrijven in Silicon Valley.

Klein aandeel

Teneinde de meest veelbelovende startups te vinden en te helpen met startkapitaal heeft Google een batterij financiële professionals in huis gehaald. Ook investeerde het meer dan 1 miljoen dollar in het Indiase bedrijf Seedfund een fonds voor online startups. Google kocht slechts een klein aandeel van de 15 miljoen dollar die in Seedfund gingen; de meerderheid is in handen van Motorola en de venture capitalist Mayfield Fund.

Met 4,5 miljard dollar cash op de bank kan Google “zich financieel wel wat permitteren”, zegt Pravin Gandhi, managing partner van Seedfund, met gevoel voor understatement. Seedfund investeerde tot op heden in vier startups, met injecties van 500.000 tot maximaal 750.000 dollar. “De kans is groot dat daar iets voor Google tussen zit. Het is voor hen een mooie manier om redelijk risicoloos te investeren in India.”

Hoofdprijs

Door nu met kleine bedragen te investeren in startups hoopt Google te voorkomen straks - mochten de startup succesvol zijn - de hoofdprijs te moeten betalen. Het ligt dan ook voor de hand dat Google het recht van eerste koop heeft bedongen, hoewel niemand dat wil bevestigen bij de zoekmachinegigant. Ook kunnen de investeringen helpen tools te bouwen die de bestaande Google-producten verrijken. Niet voor niets startte Google recent het programma Gadget Ventures dat ondernemers die een online tool willen bouwen op Google-technologie financieel ondersteunt.

30 procent groei

Google is overigens niet het enige bedrijf dat investeert in anderen. Het bedrag waarvoor bedrijven investeerden in andere bedrijven groeide in de VS de eerste zes maanden van dit jaar met 30 procent ten opzichte van dezelfde periode 2006, tot een bedrag van 1,3 miljard euro. Er werd 390 keer geïnvesteerd, zo blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers, het hoogst in aantal en in bedrag sinds 2001.
De Venture Capital-markt is daar allerminst van gecharmeerd. Zij zien kansrijke deals aan hun neus voorbij gaan.

Reageren via Facebook

Reacties