De nieuwste speeltjes van de geheime dienst /3 reacties

Petitie tegen bewaarplicht

Internetaanbieders en webhosters in Europa zien de maatregel helemaal niet zitten. De organisatie European Digital Rights heeft vorig jaar in Brussel een Europese petitie tegen de bewaarplicht aangeboden aan het Europees Parlement.
Het voorstel tot de bewaarplicht houdt onder meer in dat internetproviders verplicht worden tot de opslag van de tijdstippen van alle vaste en mobiele telefoongesprekken, inclusief de locatie. Tevens zullen de tijdstippen worden vastgelegd waarop wordt ingelogd of uitgelogd op internet, wanneer e-mail wordt verstuurd of ontvangen, en aan wie. Het voorstel is up-to-date, want ook VoIP-gebruik dient bijgehouden te gaan worden.

De bewaarplicht geldt voor het internetgedrag van iedereen, niet alleen in dienst van het traceren van daders of verdachten. Datamining is de techniek waarbij een computer in gegevensbestanden zoekt naar trefwoorden en naar onderlinge verbanden tussen trefwoorden. De patronen die worden gevonden, kunnen worden gebruikt voor het maken van groepsprofielen, de profiling.

Biometrisch paspoort

De komende jaren krijgt de Europese burger te maken met het biometrisch paspoort, een ander voorbeeld van verdergaande controle. Het wordt aan de lidstaten zelf overgelaten of ze de biometrische informatie centraal willen opslaan in een databank, of alleen op het paspoort zelf.
In Nederland volgt daarop binnenkort de OV-chipkaart. Het gekozen chipkaartsysteem zal van de meeste reizigers het reisgedrag zeer nauwkeurig vastleggen en dat bovendien verbinden met hun persoonsgegevens.

Is straks iedereen altijd en overal traceerbaar? Een griezelig idee voor de meeste mensen, maar het kan altijd gekker. Vorig jaar hebben twee werknemers van een Amerikaans beveiligingsbedrijf zich vrijwillig laten injecteren met een chip die radiografische signalen kan zenden en ontvangen.

Met deze radio frequency identification, of rfid-technologie, wil de leiding van het Amerikaanse bedrijf Citywatchers in Ohio de twee mannen lokaal kunnen volgen in hun werk zonder dat die daar zelf iets voor hoeven te doen. “De werknemers hoeven zich niet meer aan of af te melden”, zegt Sean Darks, manager bij Citywatcher in Cincinnati, Ohio. “De chips hebben dezelfde functie als een elektronische identiteitskaart, alleen zit dit ‘kaartje’ in de rechter bovenarm.”

Chip implantaat

CityWatcher.com verkoopt video-observatiecircuits. Het bedrijf wil met het experiment aan klanten met zwaar beveiligde informatie, zoals overheid, banken en politie, kunnen laten zien dat de personeelsleden waarmee het werkt, ook betrouwbaar zijn, of ten minste controleerbaar zijn. De chips die werden ingebracht bij de medewerkers van Citywatchers in Ohio, zijn niet geschikt om te worden herkend door GPS, alleen door het draadloze intranetsysteem.
CEO Darks vertelde aan de Financial Times dat hij er zelf bij wijze van proef ook al eens een heeft ingeplant gekregen. “Ik voelde hem zitten en ik kreeg hem er ook niet uit, maar mijn vrouw kon er op geen enkele manier achter komen waar ik was.’”

De toepassingen van de vrijwel onzichtbaar aanwezige identificatiechips zijn talloos. De implantaten bij de werknemers van het bedrijf in Amerika zijn vergaand en doen voor veel mensen bizar aan. “Maar het gebruik van elektronische identificatie van mensen gebeurt al tientallen jaren”, vertelt Jerome Dobson, de president-directeur van de American Geographical Society. “Van bibliotheekpas tot creditcard, individuen staan met deze smartcards al in vele databases geregistreerd en op die manier zijn hun gangen na te gaan.'’