Column/ De nieuwswaarde van zwarte gaten /1 reactie

Column: Daan Schetselaar

Foto van de auteur

Daan Schetselaar is als voorlichter afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en werkzaam als freelance copywriter. ([url=http://www.daanschetselaar.nl]www.daanschetselaar.nl)

De hele aarde verzwolgen in een gapend zwart gat, ontstaan in de tunnelbuis van de Large Hadron Collider van het CERN bij Genève… Zou dat echt kunnen? Atoombommen leggen met gemak hele steden in de as en menselijke technologie verandert de wereld voorgoed in een zweterige broeikas. De totale vernietiging is dan natuurlijk een peulenschil voor een onbegrijpelijk ondergronds experiment met de proporties van een kleine stad. Daar gebeuren immers dingen die het daglicht blijkbaar niet kunnen verdragen. Wereldvreemde wetenschappers in morsige stofjassen gaan er zó op in hun uit de hand gelopen experimenten, dat ze op het punt staan een ongekende catastrofe over de mensheid af te roepen.

Morbide aantrekkingskracht

Klinkt goed! De morbide aantrekkingskracht van doemscenario’s is immers alom bekend. Toch is er van enige zwartegatendreiging volgens het deeltjesonderzoeksinstituut CERN en de natuurkundige gemeenschap geen sprake. Het belangrijkste argument: de botsingen in de tunnels onder de Frans-Zwitserse grens hebben weliswaar een ongekend hoge energie voor een deeltjesversneller, maar vergeleken met de kosmische straling die de aarde al miljarden jaren bestookt vanuit de ruimte, stelt het allemaal niet veel voor. Het feit dat de aarde nog bestaat, en ook de zichtbare hemellichamen niet om de haverklap in rook opgaan, zou voldoende geruststellend moeten zijn.

Onderzoekscommissie

Beducht voor slechte publiciteit, trachtte het CERN al in 2003 doemdenkers de wind uit de zeilen te nemen door een onafhankelijke onderzoekscommissie op de zaak te zetten. Die verklaarde geheel volgens verwachting dat er geen enkel gevaar aan de LHC-experimenten is verbonden. Toch waren de zwarte gaten steevast de opening van elk nieuwsitem of krantenartikel over de start van de LHC. De beruchte mini-zwarte gaten kwamen op de kaart te staan door een inmiddels geseponeerde rechtszaak tegen het CERN aan de rechtbank op Honolulu. Ook de ‘Big Bang machine’ RHIC (een deeltjesversneller van het Amerikaanse Brookhaven National Laboratory) werd gedaagd, maar die draait al jaren zonder de wereld op te slokken.

Sausje

Blijkbaar is een allesverwoestende catastrofe het smeuïge sausje dat de gortdroge wetenschappelijke nieuwskost verteerbaar maakt. Met succes, want hoewel vrijwel niemand weet wat een zwart gat precies is, waren de kosmische veelvraten opeens het gesprek van de dag. Het meest opmerkelijke is nog wel dat in de meeste nieuwsberichten een deskundige aan het woord kwam die het nieuws over de zwarte gaten resoluut naar het rijk der fabelen verwees. Geheel vergeefs, want wat blijft hangen is: gestoorde wetenschappers bouwen met ónze belastingcenten een enorm doomsday device dat op het punt staat het hele universum weg te vagen.

En wat dan nog, eigenlijk? We zullen er in elk geval niets van merken.

Reageren via Facebook