De oplossing voor het klimaatprobleem komt uit Schijndel /5 reacties

De oplossing voor het klimaatprobleem komt uit Schijndel

De 37-jarige ondernemer Ruben van Maris uit het Brabantse Schijndel wil een ‘kraamkamer’ voor duurzame energie bouwen, bovenop de voormalige stortplaats Vlagheide in die plaats. Het broeikasgas CO2 wordt er gebruikt als groeistof voor algen. Ook wordt er uit bermgras biogas gewonnen. Van Maris is ervan overtuigd dat zijn procestechnologische vondsten het wereldmilieu kunnen redden. “CO2 is het grootste goed dat deze wereld heeft”, zegt hij in het Brabants Dagblad. “Afval bestaat niet.”

Hele wereld beweegt

Delegaties uit vooral Aziatische landen staan regelmatig bij hem op de stoep. Installaties van zijn bedrijf Maris Projects draaien al in Maleisië, Indonesië en India. “Ik ontmoet overal open deuren. Milieutechnologie is booming. Op de hele wereld beweegt het, behalve in Nederland.”

De twee installaties voor bio-energie die Van Maris wil bouwen, ontmoeten weerstand van lokale en provinciale overheden. De eerste installatie betreft een groot bassin waarin algen zullen worden gekweekt. Algen teren voor hun groei behalve op zonlicht ook op CO2 en andere emissiegassen. Op Vlagheide is dat volop voorradig: gasleverancier Essent stoot ze in overvloed uit. “Broeigas als groeigas”, ginnegapt Van Maris in de regionale krant. Ook nutriënten, noodzakelijk voor de groeiversnelling van algen, zijn volop rond Schijndel te vinden. Ze zitten bijvoorbeeld in varkensurine.
De zuurstof die de algen produceren kan worden vermarkt, evenals de eiwitten en de olie (als biobrandstof). Van Maris ziet zeker in de tropen, waar algen zich in het warme water sneller ontwikkelen, grote mogelijkheden.

Tweede vinding

Zulke mondiale kansen zijn er volgens hem ook voor de tweede vinding die hij op Vlagheide wil uitproberen. Die kan draaien op restafval van bijvoorbeeld palmplantages, maar in de Brabantse situatie op gras. Door vergisting van bermmaaisel ontstaat gas dat samen met zuurstof wordt omgezet in het bio-gas methanol. “Een revolutie”, zegt de ondernemer. “Alles wat nu ligt te rotten en door gemeenten duur wordt afgevoerd, kan worden benut. Een kilo droog gras geeft 800 gram gas.”

De bermgas levert als brandstof 500 tot 600 euro per ton op, weet Paul Gosselink, programma-manager duurzame energie bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Economie en ecologie gaan hier een vruchtbaar huwelijk aan. “Maar dan moet deze ondernemer wel de mogelijkheid krijgen.”

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter