De pinpas is hopeloos verouderd /2 reacties

Nieuwe standaard

Europa gaat over op de EMV betalingsstandaard. Deze standaard is ontwikkeld door Europay, Mastercard en Visa, vandaar de naam. Deze standaard is al ingevoerd in verschillende Europese landen zoals Frankrijk en Engeland en zal uiteindelijk wereldwijd gebruikt gaan worden. Vakantiegangers hebben dat gemerkt omdat bij hun credit card niet meer de magneetstrip werd gelezen maar de chip en ze hun pincode hebben moeten invoeren.

Chipknip

In de detailhandel is de Chipknip nooit een succes geworden, maar de Chipknip blijft, ook bij de invoering van EMV passen. In de detailhandel legt Currence de nadruk op EMV compatibiliteit en zal de Chipknip langzaam aan verdwijnen. Het pinnen van kleine bedragen is in steeds meer winkels toch gratis waardoor de Chipknip weinig toegevoegde waarde biedt.

Het succes van de Chipknip zit in de snelle betalingen voor parkeren, catering en automaten. In bedrijfskantines wil je niet dat tijdens de lunch iedereen een pincode moet intypen. Daarom blijft de Chipknip straks beschikbaar op de nieuwe EMV betaalpassen.

De chip maakt de kaart veel veiliger. De chip bevat zowel informatie als software. Hierdoor is de chip zelf in staat om te checken of de ingevoerde pincode correct is. Ook is het mogelijk andere applicaties, zoals loyalty cards of pre-paid betalingen op de zelfde chip onder te brengen. Zo kan één chip voor pin en voor Chipknip gebruikt worden.

Pinnen wordt chip & pin

Betalen met de chip maakt van de nieuwe passen niet vanzelf chipknips. De nieuwe betaalmethode zal worden wat de Engelsen ‘Chip And Pin’ noemen. Je steekt de kaart in de chiplezer en voert je pincode in. Vervolgens wordt het betaalde bedrag direct van je bankrekening afgeboekt, net als nu het geval is. Voor de consument is de enige verandering dus dat de chip wordt uitgelezen en niet de magneetstrip.

Planning

De druk om over te stappen wordt steeds groter. De Europese Unie eist dat er één Europese betaalruimte komt, de SEPA. Hierin is geen plaats meer voor nationale betalingssystemen. De EU staat ook toe dat winkeliers in plaats van banken risico lopen voor de fraude indien zij met verouderde apparatuur werken. Bovendien loopt Nederland het risico dat criminelen zich steeds meer op Nederland richten omdat de rest van Europa een beter beveiligde betaalmethode heeft.

SEPA

De nieuwe standaard maakt deel uit van SEPA (de Single Euro Payments Area) de uniforme betaalruimte voor Europa. Hier horen ook andere aanpassingen in het betalingsverkeer zoals het IBAN bankrekeningnummer en nieuwe overschrijvings- en automatische incasso producten bij. SEPA is het gevolg van wensen van de Europese politiek en overheid om in het verlengde van de Euro tot een echte gemeenschappelijke betalingsmarkt in Europa te komen.

Volgens het huidige schema van Currence blijft de magneetstrip tot 2013 bruikbaar. Dit is het gevolg van afspraken die banken en de detailhandel al bij de invoering van de Euro hebben gemaakt. Hierdoor kunnen investeringen voor de euro en voor EMV worden uitgesmeerd over een langere periode.

Dit jaar zullen nieuwe bankpassen naast een magneetstrip een EMV chip hebben, in 2010 zijn alle bankpassen vervangen. Met de nieuwe passen is zowel via de Chip met een EMV terminal te betalen als ‘ouderwets’ op een pinterminal. Credit cards worden nu al voorzien van een EMV chip omdat credit cards zonder onbruikbaar dreigen te worden in het buitenland.

In 2010 heeft elke consument dus EMV pasjes. Winkeliers hoeven pas in 2013 EMV betaalautomaten te hebben. Tussen nu en 2013 is er dus een lange overgangsperiode waarin veel passen en pinterminal nog voor beide systemen geschikt zijn. In die periode blijft skimming mogelijk en moeten winkeliers, banken en consumenten dus alert zijn op deze vorm van fraude.

De reden dat pas in 2013 de laatste magneetstrip-pinautomaten uit de winkels verdwijnen gaan is dat de afspraak is dat een certificaat van Currence 3 jaar geldig is, na afloop van de geldigheid mag een pinterminal nog 5 jaar gebruikt worden. Nu worden geen nieuwe apparaten meer gecertificeerd die geen EMV ondersteunen, maar dat betekent dat pas over 8 jaar alle apparaten EMV geschikt zijn.

EMV chip op een credit card

De echte toekomst

De echte toekomst zit in contactloos betalen. De OV Chipkaart werkt al zo. Je hoeft die nergens meer in te steken maar alleen maar voor de lezer te houden. Currence en de banken zijn ook al aan het nadenken over een dergelijke toekomst voor de betaalpassen. Het meest voor de hand liggend is een contactloze opvolger van de Chipknip, beaamt ook woordvoerder Bob Goulooze van Currence. De Chipknip is sterk in het snel betalen van kleine bedragen. Als de stap van kaartje uit je zak of portemonnee trekken kan worden geëlimineerd dan gaat de rij bij de lunch nog sneller. Maar dat is dus toekomstmuziek. Voorlopig hebben de banken hun handen vol aan het vervangen van de magneetstrip.

Reageren via Facebook

Over Merien ten Houten

Merien ten Houten (1971) was tien jaar geleden een van de oprichters van ilse.ilse Media is ook vandaag nog een toonaangevende internet uitgever. Merien ten Houten is nu buiten zijn eigen merien bv betrokken bij verschillende projecten.