De positie van Hyves is allesbehalve onaantastbaar /3 reacties

De positie van Hyves is allesbehalve onaantastbaar

In Nederland domineert Hyves vanaf het begin de markt voor social networks, inmiddels met meer dan 3 miljoen leden. In januari 2007 was er sprake van een Nederlandse introductie van MySpace, maar daarvan is sindsdien weinig meer vernomen. Hyves verwacht door te groeien naar 5 tot 6 miljoen leden en het einde van de community life cycle is voorlopig niet in zicht.

MySpace raakt buiten adem in Groot-Brittannië

Bereik en groei van MySpace, Facebook en Bebo in Groot-Brittannië vanaf november 2006In Groot-Brittannië zijn de ontwikkelingen op dit gebied heel anders maar even interessant: de BBC kopte vorige week ‘MySpace running out of breath’. Net zoals in Amerika bereikte Myspace in Groot-Brittannië grote hoogten: in april bijna 7 miljoen unieke bezoekers. De groei (hoewel nog steeds 28 procent sinds november 2006) neemt nu echter af. Tegelijkertijd laten Facebook (3,5 miljoen bezoekers) en Bebo (2,8 miljoen bezoekers), allebei veel kleiner dan MySpace, een flinke groei zien, zo blijkt uit onderzoek (download pdf) van Nielsen/Netratings. De groei van Facebook sinds november 2006 is zelfs zo groot (523 procent) dat Facebook bij doorgaande groei in september MySpace kan hebben ingehaald. Staat MySpace hetzelfde lot te wachten als Friendster in 2004?

‘Ontrouwe’ leden

Natuurlijk is er meer te zeggen over de verhouding van de social networks. Zo zijn veel Britten behoorlijk ontrouw en lid van meer dan één netwerk. Bijna een half miljoen mensen (444.000) bezochten alledrie de sites in mei 2007, meer dan de helft van de Facebook-bezoekers en 43 procent van de Bebo-bezoekers bezochten MySpace. Toch laten de cijfers zien dat MySpace minder gewild is bij de gebruikers dan Facebook en Bebo. De MySpace-gebruikers verbleven in mei 2007 gemiddeld 96 minuten op de site. Dat is een stuk minder dan de Facebook-gebruikers (143 minuten) en de Bebo-gebruikers (152 minuten).

De reus een duwtje geven

MySpace is dus nog de grootste in Groot-Brittannië, maar moet op zijn tellen passen. Naar verluidt heeft Rupert Murdoch zijn ongerustheid reeds uitgesproken over de ontwikkeling van Facebook. Men moet actie ondernemen om niet binnen de kortste keren ingehaald te zijn door Facebook en zelfs door Bebo. Als je het zo bekijkt, zijn er ook in Nederland nog kansen voor een Hyves-concurrent. Sterker nog, het gewoon beginnen met een nieuw en beter sociaal netwerk kan het einde van de life cycle van Hyves inluiden.

Dit artikel verscheen eerder op In feite

Reageren via Facebook

Over Hugo Louter

Hugo Louter is theoloog maar houdt zich als redacteur bij Liones Publishing Services full-time bezig met online publishing en social media.