De ondergang van de autosaurus /3 reacties

De ondergang van de autosaurus

De eerste pc die Christian Jongeneel ooit van zijn spaarcenten kocht, was een Tulip. Het werd indertijd ontzettend belangrijk gevonden dat Nederland een eigen hardware-industrie zou krijgen. Anders zouden Nederland een natie worden van ‘dozenschuivers’, en dat was natuurlijk een inferieur metier.

Nou was het schuiven van dozen eigenlijk altijd de core business van Nederland geweest, maar de gedachte dat we dingen moesten maken, liefst in grote hoeveelheden, vond ook ik vanzelfsprekend. Tulip, dat een marginaal betere IBM-kloon op de markt bracht, was dan ook de nationale computertrots.

Inmiddels is Tulip onder allerlei namen diverse keren bijna failliet geweest, en begin september ging het definitief mis. Computers produceerde het al jaren niet meer. Niemand in de westerse computerindustrie gelooft namelijk nog dat het op bulkschaal in elkaar schroeven van apparaten een begerenswaardige bezigheid is. Massaproductie hoort thuis in lagelonenlanden. Ontwerp en design, dat zijn taken voor een economie van dure, hoog opgeleide krachten, en daarnaast de productie van kleine series met innovatieve of ingewikkelde methoden.

Gedoemd

Het is dan ook met enige verbazing dat ik de bochten volg waarin westerse regeringen zich momenteel wringen om de massaproductie van auto’s voor hun landen te behouden. Dat is namelijk een gedoemde bedrijfstak. Het gestandaardiseerd in elkaar schroeven van apparaten, ook als het hele grote apparaten zijn, is namelijk niet zo heel erg ingewikkeld. Dat kan veel goedkoper als je het elders doet.

In juli begon de verkoop van de Nano, een compacte stadsauto voor (voorlopig) de Indiase markt. Fabrikant Tata maakt hem voor nog geen 2000 euro per stuk. Op de Nano valt het een en ander aan te merken – het is de vraag of hij Europese crashtests zou doorstaan – maar hij bestaat voor een belangrijk deel uit dezelfde Duitse en Amerikaanse onderdelen waar westerse auto’s van gemaakt worden. Er zitten veel besparingen in het ontwerp, maar zo goedkoop kan hij alleen zijn, omdat hij in India gemaakt wordt. Daar valt op termijn echt niet tegenop te concurreren.