De reclame van de toekomst loopt met je mee /1 reactie

De reclame van de toekomst loopt met je mee

Zijn vrouw maakte hem attent op het saaie uitzicht in de trein en wiskundige dr.ir. Xiaogang Mao vond een oplossing. Niet voor de trein, wel voor het uitzicht in de metro en op de rolbanen van vliegvelden: een film die in jouw snelheid met je meegaat. Kijken terwijl je beweegt. Het bedrijf HowTech van Mao heeft hiermee een unieke technologie in handen.

Rolbaan

De vinding van de Chinese Mao heet SyncMovie System. Hij kan er korte films mee laten zien aan mensen die in beweging zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze in de metro zitten, op een rolbaan op Schiphol staan of door een winkelcentrum lopen. “We laten op displays de films zien. De beeldschermen zitten vast aan de muur en de film loopt mee met de kijker.”

Een voorbeeld is de metro. Op de muur van de tunnelbuis zijn over een lengte van tientallen meters schermen opgehangen. Aan het plafond hangen projectoren die de film afspelen. Een snelheidsmeter bepaalt de positie en snelheid van de trein. Die informatie wordt naar een centrale computer gestuurd die de beelden van de film projecteert in de snelheid van de trein. Hierdoor kun je als reiziger recht vooruit kijken, terwijl je de film in goede kwaliteit kunt volgen.

Frames

Helemaal nieuw is het vertonen van film terwijl je beweegt niet. Een concurrerend Amerikaans bedrijf gebruikt hetzelfde concept, maar met een totaal andere technologie. Zij projecteren plaatjes achter elkaar waardoor een schokkerig bewegend beeld ontstaat. Dat is vergelijkbaar met de boekjes waar in frames pagina na pagina achter elkaar zijn gezet. Wanneer je het boekje tussen duim en wijsvinger ‘afspeelt’, zie je een bewegend filmpje.

Mao: “Hun oplossing is mechanisch; ze gebruiken honderden stills. Het nadeel daarvan is dat je alle beelden op de displays moet vervangen wanneer je een andere film wilt zien en als de snelheid van de trein verandert, krijg je de film op een onnatuurlijke snelheid te zien. Mijn oplossing zit in de software, wat als voordeel heeft dat je het op alle snelheden kunt laten zien. En de beelden komen uit de computer, dus je kunt telkens andere filmpjes laten zien.”