De ruimte in geslingerd, deel II
/reageer
-
door: Arno Schrauwers over: gadgets, mobiliteit, robotica, werktuigbouw op: 21 oktober 2009 Met een lift aan de Aarde ontsnappen is niet perse sciencefiction.
Onderzoekers ontwierpen de draaiende ruimtelift. De draaiing zorgt voor de 'ontsnappingsenergie'.
Ruimtevaart lijkt onvermijdelijk verbonden met de strijd tegen de zwaartekracht. Die wordt nu vooral overwonnen door raketaandrijving maar al in 1895 stelde de Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovski de ruimtelift voor, waarbij de Eiffeltoren, die net een paar jaar bestond, als inspiratiebron diende. De befaamde sf-schrijver Arthur Clarke deed het in zijn boek The Fountains to Paradise (1979) nog eens dunnetjes over, maar de vorig jaar gestorven schrijver en lid van het Britse Koninklijke Astronomische Genootschap, wist ook dat de ruimtelift praktisch nog niet haalbaar was.
Toch zijn er wetenschappers die niet opgeven. Vandaag deel II over de liftwetenschap zonder grenzen.
Ruimtetoeristen
Weinig is onmogelijk en de ontwikkelingen sinds de als waanzinnig of op zijn best als nogal buitenissig bestempelde ideeën van Arthur Clarke uit 1979, zijn er toch wel wat barrières uit de weg geruimd. Japan lijkt daarbij het voortouw genomen te hebben. Shuichi Ono, voorzitter van een Japanse ruimteliftorganisatie JSEA, vertelde in 2008 aan de Britse Times (22 september 2008) een ruimtelift te willen gaan bouwen. Kosten 11 biljoen ¥en (zo’n 7,3 miljard euro). “Net als mensen graag naar het buitenland gaan, zullen ze ook met zo’n ruimtelift mee willen”, zei hij in Times.
Dat idee werd niet meteen afgeschoten. “Ik denk dat dat de NASA ernstig geraakt heeft”, reageerde Lachlan Thompson van de ruimtevaartafdeling van het RMIT in Melbourne en co-voorzitter van de ruimteliftsessie van het 59ste Internationale Ruimtevaartcongres dat in oktober 2008 in Glasgow werd gehouden. “Ruimteliften kunnen werken. Er werden op dat congres acht lezingen gehouden van mensen die dat idee ondersteunen.”
Toegeven
De groep Japanners, ook Australië is geïnteresseerd, hoopt met de ruimtelift het ‘lanceren’ van communicatiesatellieten drastisch te veranderen. Ook zou productie in de ruimte tot de mogelijkheden gaan behoren en, niet op de laatste plaats, het ruimtetoerisme. Waar je nu een paar miljoen dollar kwijt bent aan een uitstapje naar het Internationale Ruimtestation (ISS), zou je dan al voor een paar duizend euro een hupje in de ruimte kunnen maken. Maar goed, we hebben het dan nog altijd over een lineaire ruimtelift, met zijn problemen voor voortstuwing. Een groot deel van de kosten van het bedrijven van een ruimtelift komen daar op neer, moeten ook de Japanse initiatiefnemers toegeven.