De snelste man op aarde zou sneller kunnen rennen /reageer

De snelste man op aarde zou sneller kunnen rennen
  • door: Desiree Hoving
    over: wiskunde, strategie
    op: 21 mei 2012
  • Wiskunde kan bijdragen aan het verbeteren van sportprestaties

  • Zo becijferde een Britse hoogleraar hoe Usain Bolt 0.13 seconden sneller kan hardlopen

De wereldrecordhouder op de 100 meter sprint, Usain Bolt, zou moeiteloos sneller kunnen rennen.

Dat concludeert hoogleraar John Barrow van Cambridge University in Significance. Op basis van wiskundig bewijs denkt hij dat Usain Bolt zijn wereldrecord van 9.58 seconden kan terugbrengen naar 9.45 seconden.

Eerder wetenschappelijk onderzoek poogde de maximale snelheid van mogelijk ’s werelds beste sprinter ooit te bepalen, maar hield geen rekening met alle belangrijke factoren. Bovendien is Bolt inmiddels sneller dan onderzoekers ooit durfden te voorspellen.

Drie factoren

Volgens hoogleraar Barrow zijn er drie factoren die de prestatie van Bolt kunnen verbeteren.

Ten eerste zijn reactietijd. Bolt start het traagst van alle goede sprinters. Als hij zo snel mogelijk na het startschot zou weggaan, na 0,10 seconden, zou hij 0,05 seconden van zijn huidige record afhalen.

In de tweede plaats zou hij meer voordeel kunnen halen uit de wind in z’n rug. Bij zijn huidige record waaide het 0,9 meter per seconde in het stadion. De maximaal toegestane windsnelheid is 2 meter per seconde. Als hij daarvan zou kunnen profiteren, zou hij nog eens 0,05 seconden sneller zijn.

Records

Tenslotte zou hij op een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau moeten rennen, de maximaal toegestane hoogte voor atletische records. Bij de Olympische Spelen in Mexico (1968), die op 2240 boven zeeniveau plaatsvonden, werden veel records op de korte afstanden verbeterd.

Barrow redeneert dat Bolt, zodra hij de 100 meter zo hoog mogelijk aflegt, hij 0,03 seconden winst zal boeken.
Het onderzoek geeft inzicht in de bijdrage die wiskunde aan sportprestaties kan geven. Dit is niet eerder zo nauwkeurig gedaan, volgens de Cambridge hoogleraar.

Ook interessant:

Vrouwen worden nooit sneller dan mannen
Wiskunde als wapen in de war on terror
Google leert van Nederlandse wiskundigen

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl