Nieuws/ Superbus rijdt zijn eerste rondjes /4 reacties

door: Redactie Sync
over: energie, duurzaam, milieu, mobiliteit
op: 20 september 2010

Afgelopen vrijdag heeft het experimentele prototype van de Superbus de eerste testrondes gereden op de testbaan van de RDW in Lelystad. Woensdag presenteert de TU Delft de Superbus op de Internationale Automobil-Ausstellung in Hannover. Met het gestroomlijnde elektrische voertuig wil Wubbo Ockels snel en duurzaam openbaar vervoer maken.

´Met Superbus heb ik de ambitie een hoge-snelheidsvervoermiddel te combineren met duurzaam en flexibel vervoer,´ aldus voormalig astronaut en hoogleraar duurzaamheid Ockels. ´Een ander uitgangspunt was het gebruik van nieuwe technologie en materialen uit de lucht- en ruimtevaart en de Formule 1 in een nieuw concept voor openbaar vervoer.´ Het resultaat is een voertuig voor 23 passagiers, waarvan de lengte en breedte vergelijkbaar zijn met een bus, de hoogte met een SUV en het comfort voor de passagiers met businessclass in een vliegtuig, aldus de universiteit.

Openbaar vervoersconcept

De vormgeving van Superbus lijkt niet op een klassieke bus. Elke rij van drie stoelen heeft eigen deuren, aan beide kanten. Zo kunnen de passagiers comfortabel en snel in- en uitstappen. De gestroomlijnde vorm en het gebruik van lichte materialen zorgen voor een laag energieverbruik. Passagiers kunnen in de toekomst mogelijk via sms of internet een bericht sturen als ze op een vaste opstapplaats dichtbij huis opgehaald willen worden. Buiten de woonkernen kan de Superbus op speciaal daarvoor aangelegde banen met een snelheid van 250 km per uur hoge snelheidsvervoer verzorgen. Via een dynamische barrière kan de dicht bij de bestemming weer invoegen in het normale verkeer.


Experimenteel model

Samen met Connexxion stelt de universiteit het experimentele model vanaf woensdag tentoon op de internationale transportbeurs IAA in Hannover. De ontwikkeling van het testmodel is gesteund door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (€ 9 miljoen) en Openbaar Vervoersbedrijf Connexxion (€ 1 miljoen). De TU Delft investeerde anderhalf miljoen euro in het experimentele model. Verder hebben zo’n vijftig bedrijven en instellingen bijgedragen.
Na de presentatie, wordt het experimentele model door de TU Delft gebruikt voor research en waar nodig zal het worden aangepast. Zo wordt Superbus later dit jaar nog getest bij hoge snelheden. Het Superbusteam zal daarnaast, samen met marktpartijen zoals Connexxion, de verscheidene mogelijkheden om het voertuig in te zetten in een nieuw vervoersconcept onderzoeken. Verder wordt het prototype ingezet voor demonstraties.

Reageren via Facebook