Reacties/ De tien mythes over Het Nieuwe Werken ontrafeld printlink


Ton van Houten (14 maart 2011, 10:11)

Het nieuwe werken wordt steeds populairder.

Eric Puister (18 maart 2011, 18:17)

Ik onderschrijf dit artikel volledig. Onderzoeken vanuit het kennismanagement (mijn specialisme) laten al langer zien dat de relatie mens-mens toch anders is dan die tussen ICT en mens. Daar wordt in het enthousiasme voor de innovatie die HNW lijkt te brengen echter nogal bagatelliserend over gedaan, alsof je niet met de tijd zou meegaan als je kritisch bent. De tijden veranderen nou eenmaal, is het idee, en dus de mens ook.

Helaas verandert de mens niet zo hard als zijn technologie. Niets kan op tegen gewoon face to face contact, zoals we dat al sinds het begin van onze evolutie kennen. Eerder zagen we al dat grote kennisplatforms, die eerst met net zoveel enthousiasme werden gelanceerd en waarvan de critici ook weggewuifd werden nu weer snel verdrongen worden om plaats te maken voor sociale software. Ook daar zijn de resultaten maar in enkele gevallen hoopgevend, al is de tam-tam er niet minder om. Enthousiasme is mooi en je moet het er vooral inhouden, maar het kan ook verblinden.

Je kunt wel onderdelen van HNW gebruiken, maar volledige adoptie lijkt me niet slim. Je moet het inzetten waar het zijn meerwaarde bewijst. Waarschijnlijk is de meest redelijke uitkomst een werksituatie waar een stukje HNW is, een stukje SM en wellicht andere middelen, aangepast aan hoe men al gewend was te werken en met veel respect voor menselijke sociale behoeften.

MPV (19 maart 2011, 14:10)

Iet wat kort door de bocht, HNW gaat veel meer over duurzaam ondernemen en duurzaam leven, en zeker niet alleen over flexibel werken en kosten besparen. HND is de enige juiste term (het nieuwe denken). HNW is een onderdeel maar wees voorzichtig, zet de mens centraal en evalueer, het gaat hier om werkplezier dat zelfs hnw niet mag verpesten.

Rokel (21 maart 2011, 10:39)

HNW is toch gewoon de allernieuwste "vergoeding" naast de vrije zaterdag, vakantie- en verlofdagen, leaseauto etcetera. Het is een stukje versoepeling naar de medewerker toe in plaats van de keiharde 40 uur op kantoor zitten.

Het artikel schakelt wel heel erg snel, alsof je verplicht 4 dagen thuiswerkt en dan ook meteen een flexplek hebt waar je ook nog eens je buurcollega's niet zou kennen?

Hebben we het in 90% van HNW niet gewoon over thuiswerken op de woensdagmorgen zodat je er voor de kinderen bent en meteen de loodgieter kan binnenlaten. Of op vrijdag lekker vroeg naar huis en tijdens een verloren uurtje in het weekend nog even een mailtje typen?

Cathy Camertijn (29 juli 2011, 10:17)

Dit artikel geeft net aan dat het des te belangrijker is om rekening te houden met de menselijke kant bij het invoeren van HNW. Aandacht voor balans, ontmoeting en contacten.

Ad (23 november 2011, 14:36)

HNW: quasi moderniteit in het spanningsveld tussen hype, wenselijkheid, werkelijkheid en haalbaarheid. De wereld verandert, maar dat is al eeuwenlang zo. Het nieuwe werken is altijd een verandering op het oude werken. Het is een 'anders omgaan met arbeid'. Besparingen zijn soms aanleiding om arbeid anders te organiseren, goedkoper te maken, mens- en maatschappijvriendelijker. Het argument om dit nieuwe werken -terecht is het Nieuwe Denken een beter begrip- echt vernieuwend te laten zijn, zit hem primair in de analyse waaraan behoefte is als we het hebben over 'arbeid anders'. Van zowel werkgever als werknemer. En bijvoorbeeld niet vanuit 'wat kunnen we vanuit ICT', omdat dat een techniek is die ons ten dienste moet staan. Het artikel geeft een kritische beschouwing ten aanzien van HNW. Daar hou ik wel van.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje