De toekomst van Apple na Steve /reageer

De toekomst van Apple na Steve

Al jaren is er rumoer over de positie die Steve Jobs ooit achter zal laten bij Apple. Door het nemen van zijn derde ziekteverlof wordt deze geruchtenstroom weer op gang geholpen. Kan Apple zonder zijn boegbeeld en, als iemand hem op moet volgen, wie moet dat dan worden? En wie bepaalt dat?

Het zou niet de eerste keer zijn dat het bedrijf uit Cupertino het zonder zijn co-oprichter moet doen. Ruim 25 jaar geleden is hij, na een machtsstrijd met John Sculley (de toenmalige CEO die hij zelf binnen had gehaald), ontslagen. Vervolgens maakte het bedrijf onder leiding van diverse CEO’s een opeenstapeling van fouten, tot in 1996 NeXT werd opgekocht, een bedrijf wat na diens vertrek bij Apple was opgericht door Steve Jobs. Kort na die overname werd Jobs benoemd tot interim CEO.

Terug naar de roots

De onderneming lag toen op de rand van faillissement en hij moest met de bezem door de organisatie: projecten waar Jobs niks in zag werden geschrapt, mensen werden ontslagen en het licensing programma werd gestopt. Dingen zouden veranderen. De onderneming ging terug naar zijn roots: geweldige producten maken voor consumenten, met een belangrijke toevoeging: een fraai uiterlijk.

Vanaf toen ging het Apple voor de wind. De frisse nieuwe iMacs gaven Apple een jeugdig en eigen karakter en er gingen weer computers over de toonbank. Toen Apple in 2001 kwam met de iPod, zag niemand de paradigmaverschuiving eigenlijk aankomen. Het product was een gigantisch succes en nam de iMacs en Powerbooks op sleeptouw mee. Toen Jobs de kans zag om met nieuwe multi-touch schermtechnologieën een telefoon te maken, nam hij die kans. Ook de iPhone werd een ware kaskraker en er kunnen nauwelijks genoeg van gemaakt worden om tegemoet te komen aan de vraag.

Het meest recente kunstje betreft het openbreken van de markt voor tablets. Al sinds het begin van de eeuw kwamen mondjesmaat modellen uit, maar het was geen enkele producent voor Apple gelukt om serieuze afzet te vinden. Inmiddels zijn er circa 15 miljoen stuks verkocht. Samengevat: het gaat Apple voor de wind.

Visionair

Als er 50.000 mensen werken bij Apple, waarom hechten investeerders en Apple-volgers dan zoveel waarde aan de topman? Steve Jobs wordt gezien als de personificatie van Apple en een echte visionair. Toen hij begin jaren tachtig de eerste grafische gebruikersinterface zag bij Xerox, zag hij de toekomst. Ook zag hij een markt in computers voor consumenten. IBM richtte zich enkel op bedrijven.

Het afgelopen decennium heeft hij zich omringd met een groep medewerkers waarmee hij de eerder genoemde producten heeft gerealiseerd. Deze haalt hij in zijn productpresentaties regelmatig aan als de breinJen achter de producten. Een aantal van deze mensen worden hieronder besproken en hun kansen als opvolger, want de kans is klein dat een opvolger buiten de contreien van 1 Infinite Loop komt. De mensen waar het om gaat zijn, in willekeurige volgorde: Jonathan Ive, Tim Cook, Phil Schiller en Scott Forstall.

Jonathan Ive

‘Jony’ Ive is sinds 1992 werkzaam bij Apple. Bij de terugkeer van Jobs in 1996 werd Ive al snel gepromoveerd tot hoofd van Industrial Design, waar hij verantwoordelijk was voor de spraakmakende en uiterst succesvolle designs van de iMac, iBook, MacBook, iPod en iPad. Hij heeft hiervoor al verscheidende awards ontvangen en wordt gezien als een belangrijke speler in de terugkeer van Apple. Hij wordt zeker gezien als een visionair, maar eerder op het gebied van ontwerp en materiaal dan van computertechnologie, media en strategie. En dit laatste lijkt van groot belang bij het leidinggeven aan een multinational met een marktkapitalisatie dat momenteel gelijk is aan het bruto nationaal product van Argentinië.

Tim Cook

Tim Cook is sinds 1998 werkzaam bij Apple en draagt momenteel de titel Chief Operating Officer, waarmee hij verantwoordelijk is voor de dagelijkse operationele zaken bij Apple. Cook staat erom bekend dat hij de verlieslatende fabrieken van Apple eind jaren negentig heeft dichtgegooid. Hij heeft inmiddels een geoliede machine opgezet, die jaarlijks miljoenen producten produceert. Dat zou ook gelijk zijn minpunt kunnen zijn: door een focus op operationele zaken als efficiënt produceren en een strak logistiek netwerk opstellen wordt snel aangenomen dat het leiden van een sterk innoverende onderneming niet aan zo iemand besteed is. Jobs denkt hier anders over en heeft Cook al een keer laten proeven aan het CEO-schap tijdens zijn halfjaar ziekteverlof in 2009. Ook nu wordt Cook naar voren geschoven, al blijft Jobs wel officieel CEO en bij belangrijke beslissingen betrokken. Dat Cook zakelijk zijn mannetje staat is duidelijk, maar is hij ook in staat om Apple te laten innoveren zoals de afgelopen tien jaar?

Phil Schiller

Phil Schiller is senior vice president of worldwide product marketing, wat zoveel wil zeggen als: hij is verantwoordelijk voor de manier waarop Apple producten in de markt worden gezet en alles daar omheen. Hij staat met enige regelmaat op de bühne bij productpresentaties, heeftj verstand van de producten, de software en is zeer bekwaam binnen marketing.

Scott Forstall

Scott Forstall is de man die de teams van iPhone software ontwikkeling aanstuurt. Hij is destijds meegekomen met Jobs van NeXT en heeft een groot aandeel in de totstandkoming van de software op alle producten van Apple, van de laptop tot de iPod tot de iPhone. Hij begrijpt heel goed wat de consument handig vindt in een computer en weet dat ook nog mooi vorm te geven. Uiteraard gaat de ontwikkeling van software hand in hand met de hardware, waar hij ook de nodige kennis over heeft. Op het zakelijke vlak heeft hij echter geen palmares.

Publiek bedrijf

Belangrijk aspect in het verhaal is dat Apple een beursgenoteerde onderneming is. Dus als Jobs stopt, dan is de keuze voor een vervanger aan de raad van commissarissen van Apple, die tussen het bestuur en de aandeelhouders staat. Begin 2011, voor aankondiging van het ziekteverlof, heeft Apple in een brief aan de aandeelhouders aangegeven dat zij afraadt om een nieuwe CEO op transparante wijze te kiezen. Daarmee werd duidelijk dat Apple reeds een plan heeft voor opvolging bij een definitief vertrek van Jobs. Dit plan in de publieke sfeer brengen, zou er, in de ogen van het bestuur, voor kunnen zorgen dat concurrenten van Apple gericht personeel kunnen werven, zowel personeel dat wel op de lijst staat als diegenen die er niet op staan. Een dergelijk scenario is niet wenselijk met betrekking tot de continuïteit van Apple. Begin februari stemde echter de Institutional Shareholder Services, een adviesbureau voor aandeelhouders voor het jaarlijks publiceren van het betreffende plan. Eind februari zal hier verder over gesproken worden, op de aandeelhoudersvergadering.

Uitgaande van het scenario dat de huidige directie de successor van Jobs aan mag wijzen, is het aannemelijk dat het een van de hiervoor besproken personen zal zijn. Van die personen komen, gezien de publieke bekendheid en het zakelijk inzicht, Tim Cook en Phil Schiller het eerst in beeld. Of deze de markt voor consumenten elektronica zo zal veranderen als Jobs het afgelopen decennium heeft gedaan, lijkt onwaarschijnlijk.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Alexander Niemeijer

Alexander Niemeijer heeft een Corporate Finance master en werk als adviseur in het Oost-Nederland. Interesses betreffen technologie, Apple, finance, sport, filosofie, muziek en reizen.