De toekomst van de computer is mobiel /reageer

De toekomst van de computer is mobiel
  • door: Hugo Louter
    over: internet, mobiel, businesstrends
    op: 17 maart 2008
  • In Nederland loggen we vooral thuis draadloos in op het internet, maar de beschikbaarheid van dekking laat een snelle groei zien

  • In de VS is men al veel verder, maar niet iedereen doet mee

Draadloos internet is in sterke opmars. In Nederland loggen we vooral thuis draadloos in op het internet, maar het gebruik van devices en de beschikbaarheid van dekking laat een snelle groei zien.
In de VS is men al veel verder met het uitrollen van wifi-dekking: in koffiewinkels als Starbucks en parkeerplaatsen langs snelwegen (zelfs in verlaten oorden midden in Nevada) kun je met laptop of smartphone het internet op.

Non-voice data applications

Vorige week publiceerde het Pew-instituut een onderzoek (pdf) waarin wordt vastgesteld hoeveel mensen in de States gebruikmaken van draadloos internet, en voor welke doeleinden. Van alle ondervraagden heeft 62 procent gebruikgemaakt van draadloos internet of van draadloze ‘non-voice data applications’ zoals SMS, mail, fotograferen of video opnemen met een (smart)phone. Op een gemiddelde dag benut 42 procent van de ondervraagden de mogelijkheden van draadloos internet.

Cloud computing

De onderzoekers wijzen op de grote mogelijkheden die in het verschiet liggen naarmate cloud computing de functie van desktop computing gaat overnemen. De mobiele telefoon heeft in de afgelopen jaren een heel ander adoptieproces meegemaakt dan de computer.
De verschillen in Amerika zijn vooral te merken bij ‘achterblijvers’ zoals zwarten, Latino’s en ouderen. Dat geldt voor de toegang tot deze devices, maar vooral voor het gebruik ervan. Grote groepen consumenten gebruiken immers nu al hun mobiele telefoon om content te creëren en te delen. Om marktaandeel te blijven winnen, kunnen producenten maar beter snel beginnen met het ontwikkelen van open standaarden voor draadloze apparaten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Hugo Louter

Hugo Louter is theoloog maar houdt zich als redacteur bij Liones Publishing Services full-time bezig met online publishing en social media.