De toekomst van direct marketing ligt bij de klant /1 reactie

De toekomst van direct marketing ligt bij de klant

Als het aan Emilie Huber ligt, gaan alle DM-specialisten morgen bij de klant thuis op de bank zitten: “Vertelt u eens wat u van ons product vindt.”

Nieuw

Huber werkt bij Branddoctors, een marketingadviesbureau in Nieuwegein. “Marketing moet iets toevoegen aan het leven van de klant”, vat ze tijdens de thema-avond ‘De toekomst van DM’ de filosofie van haar bedrijf samen. Organisator van de avond is DeMeter, een club die ‘wil voorzien in de behoeften van mensen die met het DM-vak in aanraking komen.’

Wat is er nieuw in DM-land en waar gaat het in de toekomst naartoe? Het betrekken van de klant bij je productontwikkeling, marketing embedded in games, overstappen van een productgerichte organisatie naar een klantgerichte organisatie en digital magazines: het vakgebied kan zich volgens de sprekers op veel vlakken ontwikkelen.

Inzicht

Branddoctors vindt dat de bestaande conventies nodig doorbroken moeten worden, er moet ‘mee gespeeld worden.’
Resultaat: in plaats van klanten de gebruikelijke, vaste prijs voor een hotelkamer op te leggen, experimenteerde NH-hoteles met een door de klant bepaalde prijs. Na een overnachting werd aan klanten gevraagd wat ze over hadden voor de kamer en de genoten service. Bleek dat die prijs gemiddeld slechts vijf euro van de echte prijs verwijderd lag. Bijkomend voordeel: alle 20.000 kamers van de hotelketen waren volgeboekt.

‘Co-created marketing’ noemen zij het. De klant verandert in een vriend

De DM-toekomst volgens het Nieuwegeinse adviesbureau: conventies kunnen en dienen gekanteld te worden. Bedrijven gaan klanten vooraf bij de marketinginspanning betrekken, wat de foutkans verlaagt en het rendement op de marketinginvestering vergroot.
Behoefte ontdekken, Belofte maken en Bewijs krijgen: check op alle drie de niveaus in een marketingtraject de relevantie van je besluiten op je doelgroep. De input van die doelgroep is essentieel, vindt Branddoctors. ‘Co-created marketing’ noemen zij het. De klant verandert in een vriend.

Thuis

Erwin van Lun, trendwatcher en marketeer die ‘Nederlandse marketeers wil helpen meer toegevoegde waarde te bieden in het leven van consumenten’, gaf tijdens de intro van de avond zijn visie op de toekomst van direct marketing.
Merken bouwen gaat om emoties. Herkenning is volgens Van Lun heel belangrijk, klanten willen zich thuis voelen bij een merk. En een klant zover krijgen dat een merk zoals hij het noemt “zo herkenbaar is als zijn kroeg”, dat kan alleen via dialoog.

Luisteren

De merken die het goed doen in de toekomst, zijn dan ook vooral goed in luisteren, aldus Van Lun. Voorbeeld daarvan zijn de chatbots (virtuele bedrijfsmedewerkers die op internet de FAQ beantwoorden), die steeds vaker worden ingezet. Dit geeft een bedrijf ook weer de gelegheid erachter te komen wat zijn klanten bezighoudt. Computerschermen gaan volgens Van Lun minder op brochures lijken en worden veel interactiever.

Tekst

beeld: Ctd 2005/FlickrMaar niet alleen het internet gaat veranderen. Er bestaat bijvoorbeeld al (een concept van) een bril met ingebouwde, technische instructies voor werkzaamheden in een automotor. Als je de bril opzet verschijnt er geen tekst, maar een filmpje over hoe je bepaalde onderdelen los kunt koppelen.

Dit soort nieuwe concepten gaat de klanten van de toekomst op een heel andere manier bijstaan dan momenteel gebruikelijk is. En gebruiksaanwijzingen en dergelijke in tekst zullen in de toekomst volgens Van Lun sowieso minder gebruikt worden. “Sinds hoeveel jaar gebruiken we nou helemaal tekst? Ruim tweeduizend jaar? In de toekomst gaat communicatie anders verlopen.”