De toekomst van internetvideo /reageer

De toekomst van internetvideo

Video via internet beïnvloedt inmiddels hoe lang we het internet gebruiken per dag, de manier waarop we communiceren en zelfs ons tv-kijkgedrag. Nu de pioniersfase van internetvideo achter ons ligt, is de vraag wat we de komende jaren kunnen verwachten.

Internetvideo in opkomst

Laten we eerst kijken waar we vandaan komen. De jaren 2004 tot 2006 waren vooral voor de pioniers, waarbij internetvideo als nieuwe technologie in opkomst was. Die jaren zijn inmiddels ver achter ons: websitebezoekers weten hoe internetvideo werkt, en aanbieders weten wat de makkelijkste en snelste manier is om het bij de kijkers te krijgen en hoe ze er publiek mee trekken.

Uitbreiding van videocontent

De jaren 2007 en 2008 stonden vooral in het teken van videocontent. Was internetvideo eerst een grote vergaarbak (waarvan YouTube nu het afvoerputje is geworden), nu zijn er websites die zich specialiseren in content. Van tv-series en filmpjes tot how-to filmpjes en vodcasters, maar natuurlijk ook aanhangers van God broadcasten hun eigen films. Overal is internetvideo over te vinden…

Verwachting?

Wat kunnen we in 2008 en 2009 van internetvideo verwachten? Sleutelwoorden voor de komende jaren zijn wat mij betreft kwaliteit en capaciteit.

Kwaliteitsslag

De jaren dat kijkers tevreden waren met filmpjes in postzegelformaat en krakkemikkig geluid, zijn voorbij. We zijn verwend met scherpe televisie door dvd’s, de opkomst van digitale kabel en platte beeldschermen. De HD-recorders liggen in de winkel voor het oprapen en ook de HD-schermen voor zowel de tv als de computer en laptop vinden gretig aftrek. We worden dus verwend met mooie, scherpe beelden. Die trend gaat zich de komende tijd steeds verder voortzetten in de technologie van internetvideo.

HD-internetvideo

Op dit moment zijn er al veel internetvideowebsites die HD-video aanbieden. Kijk bijvoorbeeld naar de HD-pagina’s van Vimeo, Dailymotion en Crackle Als je het voor de eerste keer ziet, is het bijzonder om bijvoorbeeld een filmtrailer in haarscherpe kwaliteit te kunnen bekijken. Ondanks het imago van afvalputje timmert ook YouTube aan de weg; onder veel filmpjes staat een linkje om ze in betere kwaliteit te bekijken. Helaas laten YouTube en Vimeo het niet toe om filmpjes in deze hoge kwaliteit te embedden.