De toekomst van internetvideo /reageer

Eén van de grootste aanbieders van HD-internetvideo was Stage6. Ze gebruikten de DivX-optimalisatie om zo fantastische kwaliteit videostreaming te kunnen aanbieden. Helaas was het succes ook de ondergang van Stage6. Op de website is nog wel steeds een voorbeeld te zien van hoe mooi internetvideo kan zijn.

Meer mooie voorbeelden van HD-internetvideo staan in de PCzapper HD showcase.

Probleem: bestandsformaat

Alle hoge kwaliteit heeft ook een prijs: bestandsformaat. Leg de meetlat maar eens langs deze filmpjes:

Website Beschrijving Tijdsduur Bestandsgroote
Crackle Trailer van Madagascar 2 1:50 27 MB
Dailymotion Coral reef adventure trailer 00:34 23 MB
Vimeo Bellagio Fountains 4:15 54 MB
Stage6 Appels & Oranges trailer 3:23 105 MB

Gemiddeld genomen komt het streamen van HD-internetvideo op 0,3 MB per seconde of 20 MB per minuut. Daarbij moet als kanttekening worden geplaatst dat het Stage6-filmpje groter is qua formaat maar ook een andere techniek dan Flash gebruikt (die wat mij betreft een betere kwaliteit in beeld en geluid geeft).

Capaciteit

Er is dus steeds meer veel dataverkeer over het internet, waarvoor redelijk wat capaciteit nodig is. De bottleneck hiervan zat vroeger altijd bij de aansluiting van de consument. Omdat je tegenwoordig heel erg je best moet doen om internet langzamer dan 1 MB down te krijgen, is de bottleneck verschoven naar de infrastructuur.

Het is de vraag of de servers - maar ook internetknooppunten zoals de Amsterdam Internet Exchange - deze capaciteitsexplosie aankunnen wanneer we opeens allemaal internetvideo in HD-kwaliteit willen streamen of downloaden. Er wordt daarom al gekeken naar andere oplossingen om de capaciteitsdruk te verleggen.

Peer to peer internetvideo

Zo is het internetvideoprogramma van Joost opgezet om peer to peer (P2P)-video te kunnen streamen. Hiermee komt de video die je bekijkt niet alleen vanaf een centrale server, maar ook vanaf andere gebruikers. Hiermee wordt het centrale netwerk ontlast. De EU heeft negentien miljoen euro gepompt in een vierde generatie peer to peer-project wat uitgevoerd wordt in Delft. Hierbij ligt de focus op de vervanging van de uitzending van tv-beelden door de lucht (Digitenne) naar het internet. Als basis worden de bestaande BitTorrent-protocollen gebruikt.